Conceptul reformei sistemului de supraveghere de stat a sănătății publice a fost astăzi aprobat în cadrul unei şedinţe la Guvern, prezidată de Prim-ministrul Pavel Filip. Potrivit autorilor proiectului, această reformă se impunea de mult timp, dat fiind că actualul sistem de sănătate publică se confruntă cu mai multe probleme: nu corespunde standardelor internaționale, a moștenit multe dintre carențele sistemului vechi „Sanepid”, are o structura exagerat de mare, există dublări de funcţii, salariile sunt foarte mici, transmite CURENTUL.
În contextul agendei de reforme a Guvernului, cu consultarea experților locali și internaționali, Ministerul de profil a elaborat conceptul reformei sistemului de sănătate publică. Reforma va fi implementată în trei etape începând cu 1 iulie curent. La prima etapă va fi reorganizată structura sistemului de sănătate publică, cu înglobarea mai multor agenții și subdiviziuni din sistem. Astfel va fi creată Agenţia Națională pentru Sănătate Publică, unde vor fuziona toate subdiviziunile cu funcții de control din sănătate, Centrul Național și centrele teritoriale de sănătate publică, Centrul Național de Management în Sănătate şi Consiliul Național de Evaluare și acreditare în Sănătate.
Vor fi delimitate foarte clar funcţiile între noua Agenție şi Agenţia Naţională pentru Siguranța Alimentelor, în aşa mod ca atribuţiile de control pe tot lanțul alimentar să revină unei singure instituţii. Concomitent, vor fi operate modificările necesare în legislaţie.
Reforma sistemului de supraveghere de stat a sănătății publice are ca scop crearea unui model modern de sănătate publică, focusat pe prevenție, promovarea modului sănătos de viață şi contracararea riscurilor.
Cristina Parfeni