Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi, în cadrul ședinței de Guvern, modificarea Legii viei și vinului cu scopul de a asigura transparența mecanismului actual de gestionare, calculare, încasare și evidență a contribuțiilor în Fondul Viei și Vinului, precum și de a susține producătorii din domeniul vitivinicol prin reducerea unor cheltuielilor financiare achitate în calitate de contribuții în Fond.
„Scopul constă în excluderea neclarităților legate de formarea și gestionarea bugetului Oficiului Național al Viei și Vinului și al Fondului Viei și Vinului. Totodată, unele modificări sunt pentru susținea producătorilor din domeniul vitivinicol, diminuând povara financiară a acestora prin reducerea unor cheltuielilor financiare achitate în calitate de contribuții în Fond. Astfel, nu se va achita pentru strugurii vinificați în Republica Moldova și pentru materia primă produsă în țara noastră – se va achita doar pentru litru de produs îmbuteliat. Drept consecință, implementarea normelor propuse vor asigura claritate și vor spori eficiența și eficacitatea gestionării mijloacelor alocate în Fondul Viei și Vinului. De asemenea, vor spori atractivitatea ramurii pentru actorii din sector și vor asigura dezvoltarea durabilă a sectorului vitivinicol”, precizat în cadrul ședinței ministrul Ion Perju.
Totodată, ministrul a specificat că aprobarea proiectului de hotărâre propus circumscrie principiilor și valorilor promovate de Uniunea Europeană, iar implementarea prevederilor proiectului nu necesită cheltuieli financiare suplimentare din bugetul de stat.
Notă: Proiectul de lege a fost elaborat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului întru implementarea recomandărilor Curții de Conturi expuse în Hotărârea Curții de Conturi nr. 57 din 24 octombrie 2019 cu privire la Raportul auditului conformității gestionării mijloacelor Fondului Viei și Vinului.