[ X ]
[ X ]
[ X ]
Guvernul: „⁠Indiferent de decizia Consiliului European, Moldova rămâne ferm angajată pe calea ireversibilă a aderării la UE”
13 Decembrie

Consiliul European urmează să discute la 14 și 15 decembrie lansarea negocierilor cu mai multe state candidate și există șansa să nu fie unanimitate privind toate. Dar asta nu înseamnă că integrarea europeană se amână sau anulează. Declarația a fost făcută de purtătorul de cuvânt al Guvernului, informează CURENTUL.

Potrivit lui Daniel Vodă, dacă decizia nu va fi luată la Consiliul din decembrie, aceasta va fi luată la o altă dată ulterioară. Important este că Moldova și-a făcut tema pentru acasă și este pregătită de lansarea negocierilor.

„Ca să anticipăm o discuție pe plan politic: Faptul că Moldova este pregătită nu este doar o afirmație din partea autorităților, ci este confirmată în primul rând de cei mai înalți oficiali ai Uniunii Europene. Comisia Europeană, prin recomandarea sa din 8 noiembrie, a subliniat clar că țara noastră a îndeplinit cu succes 94% din acțiunile necesare stabilite în vara anului 2022, obținând astfel o notă foarte înaltă.

Ne angajăm să accelerăm eforturile de reformare, astfel încât să fim și mai pregătiți atunci când se va ajunge la un consens privind extinderea UE.

⁠Indiferent de decizia Consiliului European, Moldova rămâne ferm angajată pe calea ireversibilă a aderării la UE”, a subliniat el.

De asemenea, reprezentantul Guvernului a spus că, acțiunea diplomatică înaintea Summitului Consiliului European continuă: liderii de la Chișinău efectuează maratonul diplomatic cu liderii europeni.

„Nicio țară membră a UE nu are obiecții vizavi de pregătirea țării noastre pentru începutul negocierilor de aderare. Președinta Maia Sandu, prim-ministrul Dorin Recean și șeful diplomației moldovene, Nicu Popescu, poartă discuții cu oficialii de nivel înalt ai tuturor statelor membre UE pentru a promova importanța lansării negocierilor pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană”, a mai spus el.

Inapoi la arhiva noutaților