Partidul „ȘOR” se bucură din ce în ce mai mult sprijin în societate și este singura forță care crește constant în sondaje, fapt ce reprezintă motiv de îngrijorare pentru guvernare. Asta face ca atitudinea actualei puter,i în raport cu formațiunea condusă de Ilan Șor, să fie „deloc elegantă”. De această părere este directorul Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei, Gheorghe Cojocaru, și a fost exprimată într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.
Analistul a făcut trimitere la ultimele sondaje de opinie, care arată că, în cazul unor alegeri anticipate, Partidul „ȘOR” și-ar tripla numărul de mandate, de la 6, câte are în prezent, la 19 locuri în Parlament. „Într-o eventuală coaliție cu Partidul Socialiștilor, creditat cu 16 la sută susținere sau cu 33 de mandate, cele două formațiuni ar putea forma o majoritate simplă și să constituie un viitor guvern”, a menționat Cojocaru.
Potrivit lui, acest succes se datorează inclusiv faptului că Ilan Șor are o prezență constantă și extrem de vocală pe rețelele de socializare. „Place sau nu, este o performanță, mai ales în condițiile în care toți oponenții politici ai Partidului „ȘOR” sunt în scădere de popularitate. Ca formațiune de stânga, cu o vastă și permanentă activitate socială în teren, Partidul „ȘOR”, după cum se vede, absoarbe voturile unui Partid Democrat, dispărut din sondaje, rupe și din baza electorală a socialiștilor și comuniștilor”, a declarat analistul.
Asta ar reprezenta, în opinia lui, motive de îngrijorare pentru actuala guvernare, mai ales în condițiile gestionării defectuoase a crizelor din țară. „Creșterea sprijinului pentru Partidul „Șor” și descreșterea atestată în sondaje a simpatiilor populare pentru formațiunile de dreapta nu pot fi decât motive de îngrijorare pentru actuala guvernare. […] În contextul nemulțumirilor generate de creșterea prețurilor la gaze, energie electrică, carburanți și, iată, și la produsele de panificație, tendințele sociale care se conturează, în ciuda eforturilor actualei guvernări de a se implica și de a ține situația sub control, vor fi greu de stăpânit”, a adăugat expertul.
În context, el a atras atenția la mai multe abuzuri la care se dedă puterea în raport cu reprezentanții formațiunii conduse de Ilan Șor. „Începând cu scoaterea Marinei Tauber din cursa pentru primăria orașului Bălți și încheind cu închiderea, deloc elegantă, a celebrului OrheiLand de către factorii de ordine sau cu reținerea unor membri marcanți ai partidului „ȘOR”, împing acest partid în prima linie a luptei cu actuala guvernare”, a menționat Gheorghe Cojocaru.
În concluzie, el a precizat că simpatiile populare se îndreaptă adeseori către partidele percepute de opinia publică drept victime ale puterii politice. „Partidului fostului primar de Orhei acest rol, se pare, i se potrivește ca mănușa pe mână, dacă ar fi să ne luăm după recentele sondaje de opinie”, a conchis directorul Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei, Gheorghe Cojocaru.