[ X ]
Grupul „Victorie” – cu sesizare la CC: „Autoritățile actuale continuă să facă discriminare electorală”
4 Iunie

Grupul parlamentar „Victorie” a solicitat Curții Constituționale să verifice constituționalitatea noilor prevederi ale Codului electoral, prin care un candidat poate fi scos din cursa electorală în baza unor suspiciuni sau acuzații nefondate, informează CURENTUL. 

Potrivit deputaților, „ceea în ce a transformat PAS sistemul electoral din Moldova este o crimă împotriva propriului popor. Orice cetățean al țării care respectă legea are dreptul de a participa la alegeri în calitate de candidat, dacă îndeplinește anumite criterii. A împărți candidații în cei convenabili și cei incomozi înseamnă a lipsi Moldova de statutul de țară democratică”.

„Autoritățile actuale continuă să facă discriminare electorală, privând ilegal oamenii de posibilitatea de a alege. Amintim că în ultimul moment candidatul Partidului ”Șansă”, Ruslan Filipaș, a fost retras din cursa pentru alegerea primarului comunei Tîrnova. Acesta avea șanse mari să câștige în turul doi și se bucura de sprijinul cetățenilor. Dar participarea sa a fost blocată în baza unor denunțuri și provocări.

PAS a început să lupte activ împotriva candidaților incomozi în 2021. A urmat etapa de contracarare prin modificarea urgentă a Codului electoral. PAS a reușit performanța ca în prezent candidații să poată fi împiedicați să participe la alegeri în baza unor acuzații nefondate de corupție. Fără fapte, fără documente – doar cuvinte. Aceasta este democrația în stilul PAS.

Partidul de guvernământ a preluat controlul asupra întregului sistem electoral. În alegerile locale a încercat ceea ce va folosi în mod activ la alegerile prezidențiale din toamnă, și anume anularea înregistrării candidaților care nu sunt pe placul său, dar care au toate șansele să câștige. Nu este nevoie de dovezi, doar de un simplu cuvânt al PAS.

Dacă nu se vor lua măsuri și nu se va stopa această ilegalitate, schema încercată cu succes de PAS în comuna Tîrnova va funcționa și la toate alegerile ulterioare”, se mai spune în declarația parlamentarilor.

Inapoi la arhiva noutaților