[ X ]
[ X ]
[ X ]
Grupul de lucru pentru redresarea situației din agricultură, pe platforma parlamentară, a identificat unele soluții
13 August

Grupul de lucru pentru redresarea situației din agricultură, pe platforma parlamentară, s-a întrunit astăzi, într-o nouă ședință, după care, președintele grupului, Nicolae Ciubuc a făcut totalurile celor trei zile de discuții, informează CURENTUL.

„În cadrul acestui grup de lucru ne-am axat pe identificarea soluțiilor suplimentare, reieșind din revendicările care le-au înaintat producători agricoli. O bună parte dintre soluții au fost identificate, urmează să fie puse în discuții pe platforma guvernamentală, aprobate și adoptate după caz.  Scopul nostru a fost axarea pe două capitole: identificarea soluțiilor cu impact financiar și alte soluții care poate nu cu impact financiar, dar care ar ajuta agricultorii”, a precizat Ciubuc.

Referindu-se la aspectele nefinanciare, deputatul a spus: „În partea ce ține de proiectele care acordă credite tehnice, prin furnizare de tehnică, am reușit să obținem un rezultat bun de restructurare a datoriei față de aceste credite pentru 12 luni.  Ceea ce ține de sistemul de subvenționare, am încercat să identificăm care ar fi barierele și constrângerile pe care le au la ziua de azi producătorii, legate de accesarea subvențiilor. Am venit cu propunerea ca să excludem din categoria documentelor obligatorii pentru obținerea subvențiilor a certificatului privind lipsa datoriei față de bugetul de stat. Tot la acest capitol, am convenit ca să venim cu propunerea de modificare a Regulamentului de subvenționare, în așa fel ca subvențiile oferite de către stat, pentru subvenționarea creditelor, producătorilor agricoli să fie direcționată direct băncilor”.

În ceea ce ține de ordin financiar, deputatul a menționat că sunt dorințele și revendicările privind majorarea fondului de susținere a producătorilor agricoli, doar că trebuie să ținem cont de realitățile RM.

„Este extrem de dificil să acoperi și să faci față unor asemenea cheltuieli. În urma discuțiilor am convenit ca, în următoarea perioadă, Ministerul Finanțelor va definitiva proiectele legate de rectificarea Legii Bugetului și va încerca să găsească soluții de ordin financiar pentru a suplimenta acest fond. Un progres – aș spune eu, atins, au fost discuțiile pe platforma sistemului bancar. S-au conturat mai multe soluții și sunt convins că vor avea finalitate. Scopul final fiind restructurarea/reeșalonarea datoriilor față de creditele pentru instituțiile bancare și financiare nebancare. Acest lucru ar urma să se realizeze în două formule, fie găsim consens prin semnarea unui acord interinstituțional sau la nivelul plenului Parlamentului a unui proiect de lege. Am discutat și cu reprezentanții Camerei de Comerț și Industriei în contextul declarării stării de urgență și eliberării certificatelor de forță majoră. Am constatat că, în condițiile în care noi instituim niște reguli clare, măsuri concrete pentru susținerea producătorilor, instituirea stării de urgență practic este inutilă. Ceea ce ține de vacanța fiscală și aici am găsit soluții. Avem înțelegerea cu MF să definitiveze propuneri concrete, în acest sens sper că prin mecanismul rambursarii taxei pe valoare adăugată pentru agricultori, să găsim modalitatea compensării impozitului aferent plăților salariale”, a conchis Ciubuc.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților