Grupul de lucru parlamentar privind Găgăuzia s-a întrunit marți, 12 septembrie, într-o ședință în cadrul căreia a fost examinată inițiativa legislativă care prevede că restituirea impozitelor și taxelor agenților economici din unitatea autonomă se va realiza de la bugetul unității teritoriale autonome, în limita veniturilor disponibile.
La discuții au participat membrii Grupului de lucru, deputați din Parlamentul Republicii Moldova și deputați din Adunarea Populară a Găgăuziei, reprezentați ai Ministerului Finanțelor, Serviciului Fiscal de Stat, Congresului Autorităților Locale din Moldova, experți. Organizarea ședinței a fost facilitată de CMI – Fundația pentru pace Martti Ahtisaari.
„Urmare a consultărilor desfășurate în luna august și la solicitarea colegilor din Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia, am discutat proiectul de lege care prevede modificarea Codului fiscal. Acest proiect este unul de importanță majoră nu doar pentru autonomia găgăuză, dar și pentru întreaga administrație publică din Republica Moldova. Soluțiile și abordările specifice prevăzute au tangență directă cu procesul de descentralizare și autonomie financiară”, a declarat în debutul ședinței copreședinta Grupului din partea Parlamentului Republicii Moldova, Larisa Voloh.
„Apreciem faptul că discuțiile asupra acestui subiect important se desfășoară și pe platforma Grupului de lucru parlamentar privind Găgăuzia, pentru a avea posibilitatea de a prezenta poziția și argumentele noastre cu privire la această inițiativă”, a declarat, la rândul său, copreședintele Grupului din partea Adunării Populare a Găgăuziei, Serghei Cimpoieș.
În cadrul reuniunii, membrii Grupului au analizat prevederile proiectului de modificare a Codului fiscal, prin care se propune reglementarea mecanismului de restituire a impozitelor și taxelor în beneficiul agenților economici din unitatea autonomă. Conform mecanismului propus, în cazul în care după încheierea exercițiului bugetar, suma restituirilor la impozite și taxe depășește suma încasărilor, atunci diferența va fi compensată prin transferuri cu destinație specială de la bugetul de stat în anul bugetar următor. În opinia autorilor inițiativei legislative, un grup de deputați ai Fracțiunii parlamentare „Partidul Acțiune și Solidaritate”, acest proiect va asigura mai multă corectitudine și echitate în administrarea fiscală între diferite localități din țară.
Participanții la discuții și-au expus opiniile pe marginea prevederilor proiectului de modificare a Codului fiscal și au luat act de informațiile prezentate de reprezentanții instituțiilor responsabile de acest domeniu.
De menționat că proiectul de modificare a Codului fiscal a fost susținut de Parlament în prima lectură. Ulterior, acesta a fost supus consultărilor publice cu participarea deputaților și reprezentanților autorităților publice centrale și locale.
Grupul de lucru este o platformă de dialog permanent între Parlamentul Republicii Moldova și Adunarea Populară a Găgăuziei, creată în 2015 și este compusă din număr egal de legiuitori din Chișinău și Comrat.