[ X ]
Grupul de inițiativă pentru referendumul împotriva sistemului mixt: „Vom merge la CEC și ne vom cere drepturile”
12 Martie

Reprezentanții grupului de inițiativă pentru referendumul legislativ împotriva sistemului mixt de vot sunt nemulțumiți de abuzurile la care sunt supuși, din partea guvernării, în adresa dreptului constituțional al cetățenilor privind inițierea referendumului, transmite CURENTUL.

În cadrul unei conferințe de presă, expertul Valeriu Pașa a menționat că proiectul de lege publicat de Ministerul Justiției privind completările și modificările la Codul Electoral este o tentativă de sabotare a unui eventual referendum.

„Ministerul Justiției a publicat un proiect de lege pentru modificarea și completarea Codului Electoral. Noi am aflat de acest proiect de la un fotograf, care l-a văzut prin sursele media. Proiectul a fost inițiat pentru executarea deciziei Curții Constituționale, prin care au fost interpretate drepturile Președintelui de a organiza referendumuri.

MJ propune o nouă redacție a articolului deja existent și vrea să facă ordine în tot ceea ce se numește Referendum. Proiectul e pentru partea ce ține de atribuțiile Președintelui, partea ce ține de Guvern a fost păstrată. Până la urmă ei vor modifica într-atât Codul Electoral că vor indica că nu mai avem dreptul la nici un referendum”, a spus Valeriu Pașa.

La rândul său, președintele grupului de inițiativă, Ștefan Gligor, a menționat că au fost îndeplinite toate acțiunile necesare indicate de Comisia Electorală Centrală (CEC) pentru înregistrarea grupului de inițiativă.

„Noi am cerut CEC-ului, când am decis să înregistrăm al doilea grup de inițiativă, să ne transmită ce acte sunt necesare pentru a fi înregistrați. CEC-ul ne-a transmis un răspuns oficial și noi, desigur că, am îndeplinit totul. Totuși, ei au admis că au unele dubii și eu emis un aviz către Parlament pentru a interpreta mai multe articole din Codul Electoral vizavi de care membrii CEC-ului au dubii. Este un demers ridicol. Noi am participat la ședința Comisiei juridice, care nu avea absolut nici un drept să examineze acest demers. Documentul trebuia examinat de Parlament, celui cui i-a fost adresat. Astăzi urmează să mergem la ședința CEC să ne cerem drepturile”, a spus Ștefan Gligor.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților