[ X ]
Grupul de inițiativă a anunțat acțiunile viitoare după interzicerea referendumului privind neutralitatea
20 Februarie

Grupul de iniţiativă privind organizarea unui referendum în problema recunoaşterii internaţionale a neutralităţii s-a întrunit în şedinţă pentru a discuta situaţia creată după refuzul Comisiei Electorale Centrale de a da curs plebiscitului.

Irina Vlah, preşedintele grupului de iniţiativă, preşedinte al Partidului Republican „Inima Moldovei”, a declarat că, prin blocarea acestui referendum, Comisia Electorală Centrală a dovedit încă o dată că este controlată politic şi în activitatea sa se conduce doar de indicaţiile primite de la guvernare.

„La fel ca şi în 2024, guvernarea s-a opus din nou organizării unui referendum în problema neutralităţii, pentru că ei se tem de opinia oamenilor. Cetăţenii îşi doresc să trăiască în pace, neutralitatea recunoscută la nivel internaţional fiind o garanţie în acest sens. Ia guvernarea se înarmează continuu, construieşte obiecte de infrastructură militară de sute de milioane de lei, primeşte donaţii generoase pentru militarizare de la partenerii externi. E clar că opinia oamenilor în favoarea păcii şi neutralităţii contravine intereselor lor, de aceea şi au blocat referendumul, prin intermediul CEC”, a declarat Irina Vlah.

Numeroşi membri ai grupului de iniţiativă şi-au exprimat indignarea faţă de refuzul CEC de a da curs referendumului, menţionând că aceasta este o bătaie de joc în raport cu oamenii şi o sfidare a democraţiei. Potrivit spuselor participanţilor la şedinţă, numai un regim dictatorial poate bloca un referendum, care este cel mai democratic instrument de consultare a cetăţenilor.

În urma unui amplu schimb de opinii la temă, participanţii la şedinţă au decis că vor lansa o campanie naţională, în cadrul căreia vor colecta semnături ale cetăţenilor sub o declaraţie-apel către autorităţi. Membrii grupului de iniţiativă au aprobat şi textul declaraţiei-apel, în care se menţionează importanţa recunoaşterii internaţionale a neutralităţii Republicii Moldova şi efectele benefice pe care le va avea acest lucru pentru ţară.

„Vom merge în localităţi, vom discuta cu oamenii, vom colecta semnăturile celor care susţin ideea recunoaşterii internaţionale a neutralităţii Republicii Moldova. Iar declaraţiile semnate de cetăţeni le vom depune atât la cele mai importante instituţii de stat, cât şi la CEC. Poate măcar atunci vor înţelege cât de grav este să te opui unui referendum într-o problemă atât de importantă, ascunzându-te după interese politice înguste”, a declarat Irina Vlah.

Mai jos găsiți textul declarației-apel către autorități, care va fi propus spre susținere cetățenilor:

DECLARAŢIE-APEL

Noi, subsemnaţii, cetăţeni ai Republicii Moldova, locuitori ai ___________________ suntem pentru recunoaşterea internaţională a statutului de neutralitate permanentă a Republicii Moldova şi considerăm că această întrebare importantă trebuie supusă unui referendum republican consultativ.

Suntem convinşi că pacea este valoarea supremă pe care o are poporul nostru şi doar recunoaşterea internaţională a neutralităţii permanente a Republicii Moldova poate oferi garanţii sigure că vom reuşi să o păstrăm pentru mulţi ani înainte.  

Asigurarea păcii trebuie să fie obiectivul naţional numărul unu, expresia unui larg consens la nivelul întregii societăţi, iar fiecare partid care va veni la guvernare va trebui să-şi asume public angajamentul că va respecta cu sfinţenie principiul neutralităţii şi nu va atrage ţara în scenarii care să pună în pericol pacea.   

Facem apel către întreaga clasă politică, către instituţiile abilitate ale statului să conştientizeze importanţa principiului de neutralitate permanentă a Republicii Moldova şi să întreprindă acţiunile şi demersurile necesare pentru asigurarea funcţionalităţii acestuia. Iar un prim pas în acest sens ar fi organizarea unui referendum consultativ, rezultatele căruia vor oferi un mandat direct tuturor celor ce vor fi la guvernare în Republica Moldova să întreprindă acţiunile concrete ce se impun în plan internaţional şi naţional pentru a asigura neutralitatea, pacea.

Considerăm că partidele politice şi instituţiile statului trebuie să renunţe la interesele înguste pe care le au şi să acţioneze coordonat pentru asigurarea păcii, a neutralităţii, conducându-se de principiul: ţările mari fac politică mare, iar ţările mici – politică deşteaptă. Republica Moldova este o ţară mică, iar politica pe care o face trebuie să fie una deşteaptă şi aibă la bază neutralitatea, pacea.  

Totodată, prin semnarea acestei declaraţii-apel oferim mandat Partidului Republican „Inima Moldovei” să promoveze pe toate căile legale pe care le are la dispoziţie ideea necesităţii recunoaşterii neutralităţii permanente a Republicii Moldova la nivel internaţional – ca element de bază al asigurării păcii în ţara noastră şi a dezvoltării armonioase a societăţii multietnice din Republica Moldova.    

Inapoi la arhiva noutaților