Grupul de companii „Horus”, liderul consorțiului internațional care a câștigat licitația pentru modernizarea celor două blocuri ale S.A. „Termoelectrica”, a desfășurat o conferință de presă, în cadrul căreia și-a prezentat poziția în raport cu intenția autorităților Republicii Moldova de a anula contractul, transmite CURENTUL.
„În calitate de parte a contractului semnat, consorțiul a aflat din presă despre intenția de reziliere a contractului, precum și motivarea anunțată de autorități. Or, “riscurile de imagine pentru Republica Moldova, cât și riscurile survenite pentru realizarea cu succes și în termen a lucrărilor de modernizare prevăzute de contract, nu sunt motive juridice pentru rezilierea documentului semnat în data de 8 aprilie”, a menționat șefa Departamentului Juridic al Grupului de companii „Horus”, Alesea Gotinjanu.
Totodată, ea a precizat că, au fost adresate demersuri în scris către Banca Mondială, cea care finanțează aceste lucrări, dar și către autoritățile centrale ale Republicii Moldova, pentru a anunța despre faptul că acțiunile de realizare a lucrărilor au început, legal, din momentul în care a fost primit răspunsul, în 18 martie, privind câștigarea licitației.
„În cazul anulării contractului, urmează adresarea în instanța de judecată, inclusiv pentru recuperarea cheltuielilor efectuate, dar și a profitului ratat”, a subliniat Alesea Gotinjanu.
La rândul său, Eugen Dodiță, managerul acestui proiect, a precizat că, până acum au fost contractate deja lucrări, servicii și bunuri în valoare de circa 3 milioane de euro, acțiuni ce sunt probate documentar. Mai mult, Eugen Ddodiță a dezmințit informația, precum că, întreaga sumă a acestui contract este destinată companiei “Power Machines”, parte a consorțiului.
„Companiei “Power Machines” îi revine doar 12,7%, în timp ce companiilor europene, care vor livra utilaje în cadrul acestui proiect, revine o sumă de aproape două ori mai mare. Aproximativ jumătate din suma destinată lucrărilor rămâne în Republica Moldova, unde vor fi create sute de locuri de muncă, vor fi produse diverse bunuri, se vor plăti taxe și impozite în bugetul țării noastre. Am asistat până acum la o mare campanie de dezinformare în care, se pare, a căzut și factorii decizionali ai statului”, a explicat managerul.
O altă informație dezmințită în cadrul conferinței de presă, ține de dreptul companiei „Power Machines” de a participa la această licitație. Astfel, potrivit „Horus”, reprezentanții consorțiului au prezentat un răspuns în scris al Băncii Mondiale, în care se spune că “Power Machines” nu are nicio restricție de a participa la licitație.
Mihai Godea, directorul pentru Dezvoltare al “Horus Energy” a evidențiat că: „Este cinic să se opereze cu explicații legate de războiul din Ucraina pentru anularea acestui contract, în condițiile în care Republica Moldova plătește pentru gazele naturale rusești și energia electrică produsă de o companie rusească în regiunea Transnistreană circa 1 miliard USD anual. Regretăm că o chestiune strict economică și socială, cum este modernizarea celor două blocuri ale “Termoelectrica” SA, a fost transformată în una politică, pur speculative”, a declarat directorul.
Mihai Pasecinic, Director Tehnic al “Horus Energy” a informat despre lucrările efectuate de companie la blocul 1 al “Termoelectrica” SA, în baza EPC-contractor. Această modernizare a prelungit cu 8 ani termenul de funcționare a acestui bloc, dar și a eficientizat activitatea acestuia, fapt care a redus semnificativ costurile de producere a energiei electrice și termice. „Randamentul instalațiilor a fost demonstrat prin realizarea economiilor anuale de 80 mil/an după punerea în funcțiune a blocului energetic, la un tarif la gaze naturale din 2020 de 5 lei/m3. Care sunt economiile actuale, pot fi făcute calcule simple pornind de la tarifele noi la gazele naturale”, a explicat acesta.
La fel, avocatul consorțiului, Alexandru Grosu a informat că, toate atacurile, lansate la adresa instituției, începând cu vara anului 2021, au servit drept motiv pentru adresarea în instanța de judecată, dar și la instituțiile competente ale țării. Mai mult, a precizat Alexandru Grosu, o parte din lucrările suplimentare, efectuate de “Horus Energy” la blocul 1 al “Termoelectrica” au fost făcute din cauza unor lucrări necalitative făcute de o altă companie, acțiuni care trebuie să fie cercetate de instituțiile statului.
În finalul evenimentului, Mihai Godea a declarat că, în condițiile în care cetățenii plătesc acum facturi mari la gazele naturale, din luna mai vor plăti facturi și mai mari pentru energia electrică, dacă nu se modernizează de urgență blocurile 2 și 3 ale “Termoelectrica”, locuitorii orașului Chișinău vor plăti facturi și mai mari la energia termică, apă caldă, se va schimba și energia electrică produsă de această întreprindere. El a precizat că doar în recentul sezon de încălzire au fost 5 avarii la blocul numărul 2, iar o astfel de avarie costă circa 8 milioane de lei ratați.
„Iarna viitoare riscăm să fie înregistrate pierderi totale de până la 1 miliard de lei, dacă nu va funcționa un bloc”, a avertizat Mihai Godea.
Amintim că, ieri, 12 aprilie, Guvernul a luat decizia de a revizui licitaţia privind modernizarea blocurilor energetice de la Termoelectrica, câştigată de consorţiul format din compania Horus Energy din Republica Moldova şi concernul rus „Silovîe maşinî” (Power Machines). Decizia a fost luată la doar 4 zile de la semnarea contractului.