În rezultatul efectuării acțiunilor de urmărire penală și a măsurilor special de investigație, în cadrul unei cauze penale pornită la data de 02.05.2017, pe faptul comiterii de către o grupare criminală a infracțiunii de șantaj, urmate de dobândirea bunurilor proprietarului în proporții mari, la data de 08.05.2017, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, oficiul „Nord”, în comun cu ofițerii de investigație a INI al IGP și ofițerii de investigație din cadrul Inspectoratului de Poliție Ocnița, au efectuat 4 percheziții în r-nul. Ocnița, în urma cărora au fost reținute 2 persoane, transmite CURENTUL.
În cadrul urmăririi penale s-a stabilit că, din gruparea criminală fac parte mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova, care anterior au fost certați cu legea. Liderul acestei grupări, anterior și-a ispășit pedeapsa cu închisoarea pe un termen de 13 ani, iar acum este suspectat de apartenența la organizația criminală „Machena” și acțiunile ilegale de acumulare a de mijloace financiare prin șantaj în interesul acestei organizații.
Gruparea criminală condusă de către persoana indicată, în perioada 29 august 2016 – 31 decembrie 2016, sub un pretext inventat, prin ameninţare cu aplicarea violenţei periculoase şi cu moartea, aflându-se în raionul Ocnița, au cerut de la un locuitor al s. Bîrnova, raionul Ocnița, să le transmită suma de 140 mii lei, precum și alte bunuri.
Astfel, în perioada de timp menționată, victimei i-a fost cauzat un prejudiciu material în proporții mari în valoare totală de 139 426 lei.
În rezultatul efectuării perchezițiilor au fost depistate și ridicate de la figuranți, un telefon mobil de model iPhone 7, transmis de către una din victime, precum și suma de 1 450 euro, 1 720 dolari americani și 8 mii lei, bijuterii din aur, proveniența cărora la moment se stabilește.
În prezent, PCCOCS deține informații că și alți locuitori ai raionului Ocnița au avut de suferit în urma activității ilegale a grupării menționate.
Referitor la sumele de bani obținute de către membrii grupării criminale, există o bănuială rezonabilă că ele erau acumulate pentru formarea așa numitului „Obșceac” şi susţinerea condamnaţilor în instituţiile penitenciare, precum și pentru asigurarea activității nemijlocite a grupării.
La această etapă, au fost reținute 2 persoane, care au statut de învinuit. În privința acestora, procurorii au expediat judecătorului de instrucție demersuri privind aplicarea măsurii sub formă de arest preventiv.
Dacă vor fi găsiți vinovați riscă pedeapsa cu închisoarea de la 11 până la 13 ani.
Cristina Pendea