[ X ]
[ X ]
[ X ]
Greșeală tactică a PAS. Va profita de ea PD?
25 Februarie

Nu mă îndoiesc de nobleţea intenţiilor celor de la Partidul „Acţiune şi Solidaritate” (PAS) care au depus la Curtea Constituţională (CC) o sesizare, solicitând ca hotărârea Guvernului ce prevede constituirea circumscripţiilor uninominale să fie declarată neconstituţională. PAS a depistat nereguli serioase la formarea circumscripţiilor şi a semnalat CC asupra acestei situaţii – s-ar părea că e ceva normal, numai că, dincolo de argumentele juridice, PAS a trebuit să ia în calcul şi contextul politic, specificul situaţiei politice din Republica Moldova.

Până acum, clasa politică era împărţită în două tabere clare: cei care susţin sistemul electoral mixt, adoptat în 2017 şi care urmează să fie implementat începând cu alegerile parlamentare din acest an, şi cei care sunt împotriva sistemului. PAS din start s-a declarat împotriva acestui sistem şi a participat la unele acţiuni de protest împotriva lui. Era logic ca şi în continuare să păstreze aceeaşi poziţie. Or, când nu accepţi ceva din principiu, nu te mai interesează detaliile. E o regulă nescrisă, dar care se aplică pe larg în politică. Iată că acum PAS a încălcat această regulă şi, cu sau fără voia sa, a făcut un pas în întâmpinarea guvernării. Acum guvernarea lesne poate juca pe această greşeală tactică, de poziţionare făcută de PAS, spunând că unul dintre cele mai importante partide de opoziţie deja nu mai este atât de vehement împotriva sistemului electoral mixt, că se concentrează pe detalii şi, dacă vor fi înlăturate lacunele asupra cărora stăruie acest partid, nu vor mai exista motive ca PAS să conteste sistemul în general. Într-adevăr, situaţia ar fi ilară dacă CC ar declara unele prevederi ale Hotărârii Guvernului neconstituţionale, majoritatea parlamentară ar interveni şi ar repara lacunele depistate, iar PAS ar declara că, deşi s-a procedat aşa cum a solicitat, oricum e împotriva sistemului.

Gravitatea situaţiei e subliniată şi de alt aspect important – în timp ce mai multe partide de opoziţie şi-au declarat susţinerea pentru reprezentanţii societăţii civile ce intenţionează să desfăşoare un referendum în vederea anulării sistemului electoral mixt, PAS (care, apropo, în comparaţie cu alte partide, nu e atât de activ în ceea ce ţine de susţinerea eforturilor grupului de iniţiativă) intervine între două tabere politice aflate pe baricade şi se manifestă în postura de „opoziţie constructivă”. Adică, în timp ce alte forţe de opoziţie şi societatea civilă cer anularea sistemului mixt, iar guvernarea stă ferm pe poziţii şi nu vrea să cedeze, PAS vine cu o formulă conciliantă, care, printre rânduri, poate fi citită cam aşa: dacă acceptaţi compromisul şi recroiţi circumscripţiile uninominale, atunci este loc de discuţii. Nu cred că PAS asta a avut în vedere prin sesizarea sa către CC, dar pasul său poate fi interpretat şi astfel.

Şi mai grav este faptul că, prin această acţiune bună din punct de vedere juridic, dar negândită până la capăt din punct de vedere politic, PAS alimentează indirect şi presupunerile că ar fi în stare de o coaliţie cu PD după alegeri, dacă asupra acesteia vor insista anumite forţe din exterior. Apropo, PAS până acum nu prea a răspuns presupunerilor la această temă.

De aceea, dacă nu doreşte să facă indirect jocul guvernării şi dacă nu doreşte să saboteze indirect eforturile societăţii civile şi a unor forţe de opoziţie îndreptate spre anularea sistemului electoral mixt, PAS trebuie fie să retragă această sesizare, fie să o lase pe agenda CC, dar să vină cu explicaţiile de rigoare (inclusiv din punct de vedere politic) ce e cu aceasta prin prisma poziţiei sale de principiu faţă de sistemul electoral mixt. În caz contrar…

Dumitru Spătaru

Inapoi la arhiva noutaților