[ X ]
Gradul de realizare a procesului de armonizare a legislației, examinat
21 Februarie

Realizarea măsurilor de armonizare a legislației naționale la acquis-ul comunitar a fost examinată, în ședința de astăzi, a Comisiei politică externă și integrare europeană. Audierile se înscriu în acțiunile de control parlamentar asupra executării legilor, aprobate de Biroul permanent pentru sesiunea de primăvară 2018, informează CURENTUL.

În scopul facilitării procesului de armonizare a legislaţiei naţionale cu cea a Uniunii Europene, în anul 2007 a fost creat Centrul de Armonizare a Legislaţiei, autoritate administrativă subordonată Ministerului Justiţiei. Directoarea Centrului de Armonizare, Natalia Suceveanu a prezentat, în cadrul ședinței, un raport cu privire la implementarea exercițiului de transpunere a actelor legislativ-normative la cerințele UE.

Potrivit ei, în anul 2017, au fost identificate și planificate 142 de măsuri pentru transpunerea a 176 de acte europene. Dintre acestea 49 au fost legi, iar 93 – alte tipuri de acte normative. Din numărul total de legi planificate, 31 au fost realizate complet sau parțial. Totodată, per total au fost armonizate 70 dintre măsuri, ceea ce constituie 42,2 la sută.

Totodată, Natalia Suceveanu a menționat că, în perioada anilor 2015-2017, au fost realizate un șir de acțiuni care nu au fost incluse în planurile anuale de armonizare legislativă.

Secretarul general adjunct al Guvernului, Roman Cazan a informat despre faptul cum autoritățile publice respectă elaborarea și prezentarea dosarelor pentru transpunere legislativă. În context, oficialul s-a referit la setul de modificări care au fost adoptate prin Legea cu privire la actele normative și care va intra în vigoare în vara anului curent.

„Noua lege prevede elemente noi pentru creația legislativă, inclusiv un nou model și structură a notei informative, marcarea și aplicarea siglei UE pe proiectele pentru armonizare, precum și implementarea registrului actelor juridice e-legislație”, a spus oficialul.

În aceeași ședință, deputații au examinat și vor propune plenul Parlamentului abolirea regimului de vize la traversarea frontierei de stat a Republicii Moldova de către cetățenii a 33 de state. Printre acestea sunt Republica Federativă a Braziliei, Republica Columbia, Statele Unite Mexicane, Republica Guatemala, Republica Insulelor Marshall, Republica Panama, Republica Paraguay, Republica Mauritius etc. 7 din cele 33 de state au ridicat unilateral obligativitatea deținerii vizei de intrare pentru cetățenii Republicii Moldova. Proiectul urmează a fi dezbătut și votat de Parlament în ședință plenară.

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților