[ X ]
[ X ]
[ X ]
Grădinițele rămân închise, autoizolarea la revenirea în țară – obligatorie! Premierul a comunicat ultimele decizii: „Din păcate…”
24 Iulie

Prim-ministrul Ion Chicu, după ședința Comisiei Naționale Extraordinară în Sănătate Publică, a comunicat ultimele decizii adoptate, informează CURENTUL.

„La noi, din păcate, a încetat acel trend descendent. Astfel, nu mai merge în jos numărul de cazuri noi. Este un număr foarte mare pentru Republica Moldova”, a spus Chicu.

Astfel, Premierul a anunțat că s-a decis extinderea stării de urgență în sănătate publică până la 31 august 2020, cu păstrarea restricțiilor:

· în organizarea ceremoniilor: nunți și cumătrii. Se va permite organizarea evenimentelor până la 50 persoane, altele decât nunți și cumetrii;

· în procesul educațional. Învățământul preșcolar rămâne suspendat până la 1 septembrie.

„Avem o înțelegere clară că, de la 1 septembrie va trebui să deschidem grădinițele. În această perioadă, vom adapta grădinițele și școlile la aceste condiții noi”, a precizat Chicu.

Ce ține de relaxări, Premierul a enumerat scoaterea restricțiilor din următoarele activități, de la 1 august:

· Aer liber/turism organizat: drumeții, alergat – cel mult 10 persoane;

· acțiuni culturale desfășurate în aer liber de către instituțiile teatrale și cinema;

· antrenamentele și competițiile sportive din spațiile închise pentru federațiile sportive naționale, fără spectatori.

Ce ține de regimul de autoizolare de 14 zile pentru cetățenii Republicii Moldova, care vin de peste hotare, Chicu a declarat: „S-a discutat posibilitatea de anulare a acelui regim. Din păcate, specialiștii nu au susținut această opinie, pentru că se atestă un număr mare de cazuri noi și apariția unor focare. La această etapă rămâne regimul de autoizolare – până la 7 august”.

„Pe parcursul primei săptămâni din august, în funcție de evoluția cazurilor, vom reveni la această decizie”, a conchis Premierul.

Hotărârea integrală va fi publicată luni.

Mihaela Conovali

Inapoi la arhiva noutaților