[ X ]
[ X ]
[ X ]
Grădina Zoologică, piețele din capitală își reiau activitatea
1 Iunie

De astăzi, ușile Grădinii Zoologice din capitală se redeschid. Despre aceasta anunță Primarul General al Capitalei, Ion Ceban, transmite CURENTUL.

Potrivit Primarului, vizitatorii vor respecta recomandărilor autorităţilor.

„Vizitatorii vor avea parte de multe surprize, iar intrarea pentru cei mici este gratuită astăzi”, menționează Ion Ceban.

De asemenea, în cadrul ședinței serviciilor Primăriei, au fost luate mai multe decizii:

„De astăzi și-au reînceput activitatea toate pieţele din capitală, inclusiv Î.M. ,,Piaţa Centrală”. Instrucțiunile impuse de Comisia extraordinară de sănătate publică a municipiului Chișinău, vizează atât administrația, vânzătorii, cât și cumpărătorii. Vom realiza controale inopinate pentru ca toate acele rigori să fie respectate. Cei care vor încălca vor fi sancționați dur. Comerţul ambulant în jurul piețelor este interzis.

Cu referire la circulaţia transportului public, inclusiv în zilele de 6-8 iunie, când locuitorii capitalei vor merge la cimitire pentru a marca Paştele Blajinilor. Cu recomandări în acest sens, dar şi ceea ce ţine de circulaţia transportului public în weekend, vom propune spre discuţie Comisiei Situaţii Excepţionale în Sănătate Publică, iar ulterior vom veni cu detalii la acest capitol”, scrie Ion Ceban pe o rețea de socializare.

De asemenea, până la această etapă pe site-ul escoala.chisinau.md au fost depuse peste 6 600 de cereri de înscriere a copiilor în clasa I. Tot pachetul de documente, inclusiv fişa medicală, părinţii urmează să-l prezente către instituţiile de învăţământ, până în data de 1 septembrie.

De astăzi, 11 instituții de învățământ extrașcolare din municipiu propun ateliere virtuale pentru copii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 16 ani.

Toate bunurile imobile municipale vor fi inventariate. Responsabilii care nu vor munci în acest sens, vor fi sancţionaţi disciplinar sau eliberaţi din funcţie. Municipalitatea are foarte multe construcții lăsate în paragină, iar acestea nu trebuie să ajungă în mâinile unor escroci. Bunurile imobile vor fi reabilitate şi date în chirie sau folosite de direcții, în beneficiul municipalităţii.

Se lucrează asupra definitivării hărţii cu construcţiile ilegale din capitală.

Va fi efectuată o listă a panourilor publicitare şi a arborilor care încurcă la vizibilitatea şoferilor şi vor fi eliminate.

Se lucrează în continuare la detectarea celor mai periculoase străzi din capitală, acolo unde se produc accidente rutiere grave. Lista străzilor va fi publicată pe site-ul primăriei. Mai multe intersecţii vor fi semaforizate, iar în alte locuri vor fi amenajate suplimentar treceri pietonale, în acest sens lucrează grupul de lucru creat.

În termen de două săptămâni va fi definitivat Regulamentul care prevede aplicarea sancţiunilor pentru aruncarea gunoiului la nimereală.

Ion Ceban a solicitat să fi prezentat un raport cu privire la lucrările curente care sunt desfăşurate în sectoare. „Pretorii şi responsabilii instituţiilor municipale care nu vor avea grijă ca lucrările de reparaţie a străzilor şi trotuarelor să fie efectuate calitativ, vor fi demişi. Am constatat în urma ploilor din ultimelor zile că şantiere întregi sunt spălate, trotuarele se surpă, iar în mijlocul străzilor apar găuri şi tasări. Noi nu ne permitem să reparăm aceeaşi porţiune de drum de 10 ori”, scrie Ceban.

De asemenea:

Comercianţii din subterana din str. Alecu Russo au fost evacuaţi. Lucrările de reparație urmează să înceapă în această săptămână.

Continuă lucrările de elaborare a Planului Urbanistic General, care va fi digitalizat. Actualmente se lucrează la Planurile Urbanistice Zonale în sectorul centru şi cartierul Mălina Mică. Pe parcursul săptămânii trecute de către Direcţia generală arhitectură, urbanism şi relaţii funciare, au fost elaborate şi emise total 15 certificate de urbanism pentru proiectare, 5 certificate informative, 3 autorizaţii de construcţie, 9 autorizaţii pentru desfiinţare.

În toate sectoarele capitalei sunt efectuate lucrări de salubrizare, dar şi acţiuni de deratizare și dezinsecție în subsolurile blocurilor locative, combaterea ambroziei și a căpușelor în zonele verzi. Totodată, continuă demontarea şi evacuarea gheretelor, panourilor publicitare, garajelor şi gardurilor amplasate ilegal.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților