[ X ]
[ X ]
[ X ]
Grădina ZOO din Chișinău, mai bogată cu 11 animale. Acestea au fost donate de colegii din Cehia!
25 Ianuarie

Grădina Zoologică din Capitală s-a îmbogățit cu 11 animale noi. Noii locatari sunt câinii de prerie care au ajuns la Grădina Zoologică printr-o donație făcută de o grădină zoologică din Cehia, transmite CURENTUL.

Potrivit șefei Direcției relații publice, Olga Iuzvac, cele 11 animăluțe de câini de preerie au fost donați Grădinii Zoologice din Chișinău la începutul anului 2020 de către Grădina Zoologică din Olomouc, Cehia.

„Sunt animale sociabile, conviețuiesc bine împreună cu alte animale, sunt pline de viață, active și foarte curioase. Pentru început, acestea au nevoie de o perioadă de acomodare, pentru că sunt animale sălbatice care acționează din instinct”, a spus Olga Iuzvac.

Câinii de preerie reprezintă o specie de rozătoare ce aparțin familiei Sciuridae, înrudite cu veverița și cu marmota. Fac parte din ordinul Rodentia și genul Cynomys. Numele de câini l-au primit datorită sunetelor pe care le scot, sunete care seamănă foarte mult cu lătratul câinilor. Câinii de prerie sunt renumiți pentru limbajul complex pe care îl au, considerat al doilea din lume după cel al oamenilor.

Câinii de preerie sunt rozătoare robuste, grizonate. Au capul lat și rotunjit, picioarele scurte, coada păroasa și nu mai puțin de 22 dinți. Ochii lor sunt poziționați în părțile laterale ale capului și sunt adaptați la observarea mișcării in spațiu deschis. Greutatea lor oscilează între 700 g și 1,3 kg. Lungimea corpului (cu coada cu tot) este cuprinsa între 4-12 cm iar înălțimea între 4-10 cm. Blana este de nuanță gălbuie-aurie, abdomenul este alb sau de culoare foarte deschisă, iar urechile sunt mai închise la culoare. De-o parte și de cealaltă a nasului, în jurul ochilor și deasupra buzei superioare au smocuri stufoase de păr alb.

Hrana câinilor de preerie constă în general din plante, iarbă, frunze, semințe și rădăcini. Câinii de preerie mănâncă legume și fructe, acestea trebuie să fie spălate bine și uscate la temperatura camerei și întotdeauna să fie proaspete. Pot să consume lucernă, dovlecei, trifoi, salată, țelină, broccoli, vinete, morcovi, păpădie, pătrunjel, cartofi dulci, dovleac. Uneori hrana câinilor de preerie trebuie să fie completată cu puțina tărâțe, ovăz, iar fânul nu trebuie să lipsească din alimentație. Aceste rozătoare sunt si consumatoare de insecte, de aceea trebuie ocazional să mănânce viermi, molii, creveți și lăcuste. Astfel își vor completa necesarul de proteine.

Grădina Zoologică din Chișinău poate fi vizitată pe parcursul întregului an. În perioada de iarnă vizitatorii pot admira animalele în intervalul orelor 8.00-20.00. Taxa de intrare pentru maturi este de 25 de lei, pentru elevi, studenți și pensionari de 5 lei, iar pentru copii de până la 7 ani este gratis.

Mihaela Grosu

Inapoi la arhiva noutaților