[ X ]
Grădina Botanica a fost dotată cu un set de colectoare solare produse în Moldova
6 Decembrie

Blocul biotehnologic de la Grădina Botanică a fost dotat un set de colectoare solare, care vor produce apă caldă. Acest lucru va permite multiplicarea și îngrijirea materialului săditor pentru sute de specii de plante, care sunt pe cale de dispariţie, transmite CURENTUL.

Colectoarele au fost produse de o companie din Republica Moldova şi au fost oferite în cadrul unui proiect implementat de Agenţia pentru Eficienţă Energetică.

În laboratoarele blocului biotehnologic se obţine material vegetativ pentru specii de plante rare, incluse în Cartea Roșie, care pe căi de înmulţire tradiţionale practic nu regenerează. Totodată, soiurile de ierburi care sunt contaminate cu diferiți viruși pot fi păstrate și înmulțite în acest bloc. Materialul săditor se obține prin metoda de înmulțire in vitro.

„Pentru efectuarea acestor lucrări, Grădina Botanica are nevoie de cantităţi semnificative de apă, circa 250,0 m³ lunar. Până în prezent, laboratoarele acestui bloc nu erau asigurate cu apă caldă, biologii fiind nevoiţi să încălzească apa la boiler, ce implica costuri semnificative. Instalarea colectoarelor solare va uşura munca angajaţilor şi va ieftini procesul de îngrijire a materialului săditor”, a spus directorul Grădinii Botanice, Alexandru Teleuță.

Colectoarele solare au fost oferite de către Agenţia pentru Eficienţă Energetică, fiind produse la Parcul Industrial Răut din Bălți, în cadrul proiectului „Consolidarea capacității de producție locală a sistemelor solare de energie termică în Republica Moldova”.

„Ne bucurăm de rezultatele acestui proiect. În doar 10 luni a fost instalată o linie de producere și au fost fabricate 100 de colectoare solare termale cu tuburi vidate, ce au o eficiență energetică excelentă. Cel mai important pentru noi este că acest proiect are impact social. Sperăm că setul de colectoare solare, donate Grădinii Botanice, va ajuta instituția în activitatea zilnică și va contribui la îmbogățirea florei din Republica Moldova”, a declarat directorul Agenţiei pentru Eficienţă Energetică, Alexandru Ciudin.

Proiectul este implementat de către Agenţia pentru Eficienţă Energetică şi finanțat de Guvernul Poloniei, precum şi Organizația Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială, în valoare totală de 280 707 de dolari.
„Obiectivul acestui proiect a fost promovarea utilizării energiei regenerabile și crearea locurilor de muncă. Ne bucurăm că am reușit nu numai instalarea, în premieră, a unei linii de producere a colectoarelor solare, dar și instruirea specialiștilor în domeniu. Acest proiect demonstrează faptul că Republica Moldova poate produce tehnologii competitive absolut noi pentru piața locală”, a menționat expertul în managementul proiectelor din cadrul Organizației Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială, Manuel Mattiat.

Studiile din domeniu arată că instalarea colectoarelor solare permite o economie de circa 35 la sută în procesul de producere a apei calde.
Menționăm că evenimentul a avut loc în cadrul Zilelor Moldova Eco Energetică, care se desfășoară în perioada 6-8 decembrie la Centrul Expozițional „Moldexpo”. Pe 6-7 decembrie, toți doritorii pot vizita o expoziție a tehnologiilor eco.

colectoare

botanica1

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților