[ X ]
Ghimpu despre furtul miliardului: „Iurie Leancă este unul dintre principalii vinovaţi”
22 Octombrie

„Practic sunt toți legați într-un fel sau altul de furtul miliardului.  Iurie Leancă este unul dintre principalii vinovaţi. În perioada în care a deținut funcția de prim-ministru, acesta a  semnat pentru reducerea pachetului de acțiuni al statului de la BEM din 56%, în 34%, transferând, astfel, controlul asupra BEM lui Ilan Shor, prin intermediul așa-zisei „privatizări”,  despre aceasta liderul PL, candidat la Președinție vorbește într-un interviu acordat pentru Ziarul Național.

Ghimpu reamintește că, „Leancă a fost preşedintele Comitetului de Stabilitate Financiară şi a pregătit jaful propunând membrilor Executivului pe care îl conducea adoptarea Hotărârii ilegale de Guvern privind garanţia bugetului de stat pentru creditul ilegal acordat de Banca Naţională a Moldovei – BEM celor trei bănci comerciale controlate de Ilan Shor – BEM, Banca Socială şi Unibank”.

„Leancă, în calitate de prim ministru, este principalul vinovat pentru adoptarea în cadrul şedinţei secrete a Guvernului Republicii Moldova, din 13 noiembrie 2014, a Hotărârii de Guvern privind garantarea creditului ilegal acordat băncilor lui Shor.

Maia Sandu poartă deplina răspundere morală şi politică, civilă şi penală, împreună cu ceilalţi vinovaţi pentru furtul miliardului. Tot ea a participat în calitate de ministru la şedinţa secretă a Guvernului Leancă din 13 noiembrie 2014 când s-a acoperit furtul miliardului, dar şi la şedinţa secretă a Guvernului Gaburici, când s-a hotărât suplimentarea sumei furate cu încă 5 miliarde lei”, mai spune liberalul.

Liderul PL  menţioneză că, în conformitate cu stenogramele publicate ulterior, membrii cabinetului au votat în unanimitate.

„Acum, Maia Sandu, în calitate de candidat la Președinție, ocoleşte subiectul furtului miliardului, iar când este întrebată despre aceasta, se încurcă în declarații – ba spune că va aduce experţi străini, ba că va cere o comisie internaţională. Această atitudine este o bătaie de joc și o jignire la adresa cetățenilor. Maia Sandu este direct interesată pentru ascunderea adevărului”, mai spune Ghimpu.

În interviu, el se referă și la ex-Premierul Vladimir Filat,  care, în opinia sa, “a încercat să şteargă probele, dar şi să creeze condiţiile continuării acestui jaf prin tentativa de naţionalizare a BEM din iunie 2015”.

„Și acest lucru s-a întâmplat și cu acceptul PD, a președintelui Marian Lupu, care au format o coaliție minoritară, sprijinită de Vladimir Voronin. Vă reamintesc că, tocmai din aceste motive, PL nu a mai fost acceptat la guvernare, imediat după alegerile din 30 noiembrie”, conchide candidatul la Președinție.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților