[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ghidul „Protocol instituțional”, semnat de Ariana Dermenji – lansat la București
15 Iunie

Ariana Dermenji, specialist în protocol și relații internaționale, în cadrul unei vizite efectuată la București, la Institutul Diplomatic Român, a lansat Ghidul semnat de ea „Protocol instituțional”, informează CURENTUL.

În cadrul discursului pe care l-a rostit, Ariana Dermenji a declarat: „Respectarea normelor de protocol este o armă a fiecărui oficial, precum și un instrument de reprezentare în viața politică, iar dinamica organizării unui eveniment are ocazia de a demonstra părților participante considerația, dar și o atitudine rezervată când situația impune. Este primul Ghid pe acest subiect realizat în Republica Moldova. Ghidul este, de fapt, un cumul de studii comparative, tendințe actuale și elemente din experiența personală, toate împreună având intenția nobilă – de a spori și consolida imaginea instituțională. Apariția acestui ghid a fost posibilă cu ajutorul editurii „Casa Editurii 11”. Sunt ferm convinsă că informațiile incluse în acest Ghid practic de Protocol Instituțional vor fi utile pentru colegii din domeniu, pentru oficiali, pentru politicieni, pentru studenții facultăților de profil, dar la fel și pentru cititorii curioși să afle „secretele” de organizare a acțiunilor protocolare.”

Potrivit spuselor sale, pentru un specialist din domeniul relațiilor internaționale, cooperării internaționale, ceremonialului și serviciului de protocol este un element esențial cunoașterea tendințelor actuale în materie de protocol instituțional.

„La fel, acesta urmează să fie la curent cu principalele prevederi ale organizării evenimentelor în conformitate cu tradițiile și tendințele instituționale moderne ale protocolului și etichetei diplomatice, să însușească rigorile legate de precădere și de folosire a simbolurilor naționale, precum și eticheta în materie de corespondență și de vestimentație. Sunt absolut sigură că unul din elementele care ajută la promovarea și consolidarea relațiilor interinstituționale, interstatale și la atingerea unor obiective politice, economice, științifice și culturale este, cu siguranță, respectarea normelor aferente organizării acțiunilor protocolare, precum și reprezentarea imaginii instituționale la cel mai înalt nivel. În rezultat, toate acestea formează imaginea atât a persoanei, a instituției, cât și a statului sau a instituției pe care îl sau o reprezintă.

Țin să mulțumesc IDR-ului pentru oportunitatea de a lansa cartea în România. Consider că acest gest va avea și el o contribuție la buna și fructuoasa dezvoltare a relațiilor moldo-române în beneficiul ambelor țări. În semn de respect și gratitudine, am decis să donez 10 de cărți Institutului Diplomatic Român, pentru ca participanții la cursurile de formare și perfecționare profesională organizate în cadrul acestuia să poată beneficia și de informațiile adunate cu multă grijă în acest ghid și să le poată aplica ulterior în practică”, a mai comunicat ea.

Autoarea și-a exprimat încrederea că ghidul acesta va fi util și pentru funcționarii publici din România, respectarea imaginii instituționale fiind un element indispensabil pentru consolidarea imaginii statului per ansamblu.

Cristina Gurez

unnamed unnamed (2) unnamed (1)

Inapoi la arhiva noutaților