Directorul Centrului de Studii Avansate ale Holocaustului în cadrul Muzeului Memorial al Holocaustului din Statele Unite, Paul Shapiro, și-a lansat la Chișinău, astăzi, cartea „Ghetoul din Chișinău 1941 – 1942”, transmite CURENTUL.
Cartea reprezintă un amplu studiu despre crearea și administrarea lagărelor de concentrare a evreilor, cu expunere de documente și poze, din Chișinău, din perioada primei jumătăți al anului 1941 până în primăvara anului 1942.
La lansarea de carte au participat mai mulți parlamentari și Ambasadori.
Deputata Valentina Buliga a menționat că prin educație, cercetare și discuții publice va fi cinstită memoria victimelor Holocaustului.
Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în R. Moldova a spus că studiul nu reprezintă doar o carte despre nimicirea în masă a evreilor, dar și un omagiu adus celor care ți-au pierdut viața.
Autorul cărții, Paul Shapiro, în prezentarea sa, a explicat ce conține cartea și a povestit pe scurt conținutul acesteia.
„La începutul celui de-al II-lea Război Mondial, în Basarabia au trăit, după recensământul românesc, 206 958 de evrei, adică 7,2% din populație. În Chișinău, în 1940, au locuit 41 de mii de evrei, peste 1/3 din populația orașului. Cartea este scrisă pe baza unei documentări extraordinare. În carte sunt prezentate 50 de documente alese din cele peste 1000 de documente care tratează subit ceea ce s-a întâmplat doar la Chișinău.
La mijlocul lunii iunie 1941, șeful jandarmeriei române, Constantin Vasiliu, a comunicat un ordin a lui Antonescu, ordinul fiind scurt – curățirea terenului. În acel timp se crease o serie de unități numite eșaloane operative românești. Acestea, împreună cu armata română și germană în satele din drum spre graniță până la Chișinău aveau ordinul: „misiunea acestor echipe este de a crea în sate o atmosferă defavorabilă elementelor iudaice încât populația singură să caute să înlăture prin ce mijloace vor acei oameni. La sosirea trupelor române, atmosfera deja să fie creată și trecută la fapte”.
Lagăre de concentrare s-au creat și la Nemțeni, Vulcănești, Strășeni, Chișinău, Leușeni, Bijor, Lăpușna, Edineț, Bălți, Hîncești, etc. Cele mai mari lagăre de concentrare au fost la Edineț – 11 662 evrei, Mărculești – 10 667 de evrei, Vertiujeni – 23 549 de evrei”, a spus Paul Shapiro.
Cristina Parfeni