[ X ]
Ghenadie Țepordei: Stațiunea Tehnologică pentru Irigare Cahul poate și trebuie să fie utilizată la maxim
23 Octombrie

Ghenadie Țepordei, directorul General al Agenției Proprietății Publice (APP), la 22 octombrie curent, s-a aflat într-o vizită de lucru la Î.S. „Stațiunea Tehnologică pentru Irigare Cahul”, informează CURENTUL cu referire la un comunicat de presă.

În cadrul întrevederii a avut o discuție constructivă cu administratorul-interimar Petru Andreev axată pe viitorul rolul stațiunilor tehnologice pentru irigare și modul în care ar trebui să funcționeze pentru a genera profit și a ajuta sectorul agricol.

Ghenadie Țepordei a remarcat că rolul Stațiunii Tehnologice pentru Irigare Cahul trebuie să fie unul esențial în contextul în care cantitatea de precipitații este minimă alternativa de bază pentru obținerea unei roade bune rămâne a fi irigarea.
Angajații întreprinderii cred că pentru a revitaliza acest sector atât de necesar pentru țara noastră este nevoie de investiții substanțiale. Ei cred că statul trebuie să asigure durabilitatea investițiilor în infrastructura de irigare prin dezvoltarea în continuare a condițiilor ce permit și încurajează procesul de tranziție la agricultura performantă.

Petru Andreev a prezentat o serie de acțiuni ce urmează a fi implementate pentru a dezvolta și în continuare întreprinderea. Și a apreciat că prin intermediul conducerii statului, se continuă ajutorarea întreprinderilor din aria sistemelor de irigare reabilitate să valorifice accesul la apă, prin acordarea de granturi pentru implementarea promovarea tehnologiilor inovative de producere și post-recoltă, procurarea echipamentelor mici de irigare etc.

Ghenadie Țepordei s-a arătat convins că „Stațiunea Tehnologică pentru Irigare Cahul poate și trebuie să fie utilizată la maxim. Căci în ultimul timp mai mulți agricultori decid să își strămute afacerile în zonele cu infrastructură de irigare și investesc în plantații profitabile de măr, cireș, prun, căpșun, struguri de masă, sau să producă legume care le permit să obțină câte două recolte pe an datorită accesului la apă”.

Potrivit unor estimări ale specialiștilor, din cauza lipsei irigării Republica Moldova are pierderi anuale de milioane de lei. Iar aceste pierderi le suportă fiecare agricultor în parte. Deficitul de apă afectează calitatea și productivitatea în sectorul agricol, inclusiv siguranța alimentară a țării, lucru deja dovedit și de faptul că Moldova s-a transformat într-un importator net al culturile tradițional crescute, importând masiv mii tone de legume, cum sunt cartofii, roșiile, ceapa, varza, morcovul, sfecla roșie și altele, care anterior au fost cultivate nu doar pentru necesități interne dar și pentru export. În ultimii ani, însă, importul acestor legume crește constant, iar exportul lor are o tendință generală de descreștere continuă.

ap3 ap2 ap1 ap

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților