Intensificarea producției agricole și efectele schimbărilor climatice au sporit impactul dăunătorilor și bolilor asupra culturilor. Conform estimărilor recente, pierderile anuale cauzate de insecte, buruieni și boli sunt în jur de 20-40%, un nivel similar cu cel înregistrat acum 50 de ani, transmite CURENTUL.
Deși pesticidele joacă un rol important în reducerea pierderilor din agricultura, dacă sunt utilizate în mod abuziv, acestea pot avea efecte negative grave asupra sănătății umane și asupra mediului.
Gestionarea adecvată a pesticidelor este tema centrală al unui seminar regional de două zile al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, care a început la Chișinău.
Atelierul reunește peste 20 de specialiști din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Kârgâzstan, Republica Moldova, Tadjikistan, Ucraina și Uzbekistan pentru a discuta și a analiza beneficiile setului de instrumente de înregistrare a pesticidelor elabotrat de către FAO pentru a completa și consolida procedurile naționale existente de înregistrare a pesticidelor.
Setul de instrumente, dezvoltat de FAO și întreținut de Departamentul de producție și protecție a plantelor din cadrul FAO, sprijină țările cu venituri mici și mijlocii în procesul de înregistrare a pesticidelor. Acesta facilitează luarea deciziilor informate și asumate și poate fi utilizat pentru a identifica pesticidele foarte periculoase, pentru a evalua riscurile acestora și pentru a revizui eventualele măsuri de reducere a riscurilor.
În ultima zi a atelierului, sub îndrumarea experților FAO, cele opt țări vor elabora un plan de lucru pentru colaborarea regională privind gestionarea pesticidelor. Scopul planului este de a contribui la promovarea unei agriculturi durabile în regiune, protejând în același timp agricultorii, consumatorii și ecosistemul de efectele adverse ale pesticidelor.
Departamentul de producție și protecție a plantelor din cadrul FAO promovează intensificarea durabilă a producției vegetale. Această abordare necesită integrarea și armonizarea tuturor politicilor și practicilor adecvate de producție a culturilor care vizează creșterea productivității culturilor într-o manieră durabilă, îndeplinind astfel obiectivele cheie de dezvoltare durabilă, menite să reducă foametea și să conserve resursele naturale și mediul în vederea utilizării viitoare.
Cristina Parfeni