În inima Capitalei se află o adevărată perlă arhitecturală – Vila Urbană a lui Vladimir Herța, monument de arhitectură şi istorie de însemnătate naţională.
În anii 30 ai secolului al XIX-lea, arhitectul oraşului, O. Gasket, a construit o casă într-un parter pe strada Alexandrovskaia, astăzi bulevardul Ştefan cel Mare și Sfânt, aflat între străzile Sfatul Ţării şi Serghei Lazo. În 1845, această casă a fost achiziţionată de către moşierul Iorgu Balş, pe care a dăruit-o orfelinatului, care i-a purtat numele, iar în anul 1903 casa a devenit proprietatea nobilul Vladimir Herţa, consilier titular, jurist și om politic român, precum și primul primar al orașului Chișinău după Marea Unire din 1918.
Casa Herța face parte din cele trăi clădiri ale Muzeului Național de Artă al Moldovei, alături de Casa Moisei Kligman și clădirea fostului gimnaziu pentru fete fondat de principesa Natalia Dadiani.
În anul 2006 casa a fost restaurată, dar infecient, după părerea multor funcționari din domeniul patrimoniului cultural.
De asemenea, se planifica în 2015 restaurări masive ale Casei Herța, în valoare de circa 40 mln. de lei.
Vedeți mai jos în ce hal a ajuns perla arhitecturală a orașului:
CURENTUL
Foto: Andrei Boguș