La intersecția străzilor București cu Vlaicu Pârcălab, de ceva vreme se restaurează un monument istoric. Este vorba de conacul Râșcanu – Derojinschi.
Directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, Ion Ștefăniță, ne-a spus că prima dată, documentul de proiect a fost coordonat în 2013, de către arhitectul Volimbovschi și prevederea restaurarea și reamenajarea clădirii cu birouri și oficii.
Conacul este monument de arhitectură de însemnătate naţională, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Academiei de Ştiinţe.
În anii 50 ai secolului ai XX-lea, la această casă a fost adosată o aripă cu o sală de amfiteatru, unde aveau loc şedinţele Sovietului suprem al RSSM, mai târziu – societatea republicană „Ştiinţa”.
Fotoreporterul nostru a captat câteva imagini a clădirii care încă se află în proces de restaurare:
Conacul reprezintă o casă cu două etaje, cu subsol, a fost construită în anii 70 ai secolului al XIX-lea., după proiectul lui A.I. Bernardazzi. A aparţinut nobilei Ecaterina Alexandrovna Râşcanu-Derojinsky. Familia Rîșcanu a fost una dintre cele mai vechi neamuri de boieri din Moldova.
Așa arăta conacul înainte de începerea restaurării:
Conform schițelor AIRM, așa ar trebui să arată după restaurare:
Autor: CURENTUL
Foto: Andrei Boguș