[ X ]
[ X ]
[ X ]
(GALERIE FOTO) Proiectul fotografic „Inimi rurale” – inspirat de la fotografia regizorului Viorel Mardare
18 Februarie

Un nou proiect intitulat „Inimi rurale” a fost lansat de către fotograful Sergiu Cotruță. Albumul conține 36 de imagini, fiind inspirat de o inimă postată de regretatul regizor Viorel Mardare.

Fotograful a explorat timp de jumătate de an mai multe sate din Republica Moldova, adunând într-o colecție ornamentele în formă de inimă, prezente pe o bună parte dintre porțile și gardurile din metal sau lemn ale gospodarilor.

Solicitat de reporterul CURENTUL, Sergiu Cotruță a menționat că albumul a fost realizat în timpul pandemiei.

„M-a inspirat fotografia lui Viorel Mardare, în care era prezentată o inimă roșie pe fundal albastru. Îmi aminteam că am mai văzut așa simboluri în sat și atunci mi-am luat bicicleta, plecând în căutarea inimilor rurale. Prima inimă am fotografiat-o în satul Rădenii Vechi, aceasta fiind una din fier, pe fundal verde. Ulterior am explorat localitatea Sipoteni, de unde am adunat mai multe exponate”, a relatat fotograful.

Ultima imagine a fost realizată în ianuarie curent, în localitatea Cornești.

Sergiu Cotruță a mai precizat că albumul face parte din proiectul „36”, care a fost inițiat în 2018 și este numit de către artist un „proiect de suflet”. Ideea a pornit de la filmele vechi cu 36 de cadre.

„Am hotărât să realizez 36 de albume, cu câte 36 de imagini fiecare. Inițial am început să fotografiez fântânile fără găleată, stațiile cu mozaic, punțile vechi. Ulterior, această idée s-a extins. Fotografiez ceea ce consider că va dispărea curând”, a menționat el.

Majoritatea albumelor realizate de artist sunt pe teme etno, fiind făcute în mediul rural.

Potrivit artistului, procesul de colectare a imaginilor a fost unul complicat, deoarece a fost nevoit să parcurgă distanțe mari în căutarea exponatelor. Unele fotografii au fost realizate cu telefonul său personal.

Doina Buruiană

Inapoi la arhiva noutaților