Uniunea Scriitorilor din R. Moldova a acordat premii în literatură în cadrul Galei Scriitorilor, care a avut loc joi, 15 iunie, transmite CURENTUL.
În cadrul Galei au fost acordate 19 premii. Contactat de către reporterul CURENTUL, președintele Uniunii Scriitorilor, Arcadie Suceveanu, a relatat cine și ce premiu a primit.
„Au fost acordate 19 premii în total. Cel mai important premiu opera „Omnia”, 2 premii de excelență, premiul „Relații Culturale”, apoi pe genuri – poezie, proză, publicistică, etc., etc..
Cel mai valoros premiu pe care îl acordă Uniunea Scriitorilor – opera „Omnia” pentru întreaga creație a fost acordată în acest an domnului Academician Mihai Cimpoi. Acest premiu a fost susținut financiar de către domnul Marcel Darie, politician și președintele ONG-ului „Pro Chișinău”.
Apoi s-au acordat 2 importante premii de excelență scriitorilor Nicolae Leahu și Mircea V. Ciobanu. Ei sunt și poeți, și critici literari, și publiciști. Aceste premii au fost susținute financiar de către șeful Inspectoratului General al Poliției, Alexandru Pînzari și omul de afaceri Andrei Jicol.
S-a acordat premiul „Relații Culturale” pentru o traducătoare din Franța – Linda Maria Baros, dar care traduce din limba română în franceză. A tradus și din poezia noastră, din literatura română.
Premiul pentru poezii i s-a acordat lui Teo Chiriac, pentru volumul „Sufletul meu de până la Big Bang”.
La categoria proză, s-a acordat lui Dumitru Crudu pentru volumul de schițe „Salutări lui Troțki”.
Premiul pentru cartea de dramaturgie s-a acordat Mihaelei Perciun pentru cartea „Bustul lui Stalin”.
Premiul pentru copii și tineret i s-a acordat lui Iulian Filip pentru cartea „Pălăriuța oranj”.
La capitolul traduceri s-a acordat premiu lui Leo Butnaru pentru 2 volume „Daniel Harms când plânge sacadat mașina de tocat” vol.I și „Un tigru în stradă” vol.II.
La publicistică s-a acordat premiu lui Ioan Mânăscurtă pentru volumul „Deslușirea semnelor”.
Carte de debut – Violina Galaicu pentru cartea „Filonul bizantin în cultura muzical națională”; Tatiana Țîbuleac pentru cartea „Vara în care mama a avut ochi verzi”.
Cartea de eseu – Adrian Cibotaru pentru volumul „Sfârșit de secol românesc”.
O serie de premii speciale pentru cărți lui Lucreția Bârlădeanu pentru volumul „Tunica portocalie” (proză), poetului din Cernăuți Mircea Lutic pentru un volum de poeme „Umbra lacrimii”, Adei Zaporojanu pentru cartea „Ciupercuța Defiz Balerina” pentru copii, carte cu cântece și desene pentru copii pe versurile lui Arcadie Suceveanu, lui Serghei Evstratiev pentru o carte bilingvă „Povești pentru adulți”, lui Alexandru Vaculovskii pentru un volum de interviuri „Afganii”, Teodor Popovici „Marele Coșeriu” o monografie despre lingvistul Eugen Coșeriu”, ne-a spus Arcadie Suceveanu.
Cristina Parfeni
Foto: Constantin Grigoriță