[ X ]
Gaburici și Bolocan, în ședință. Au discutat despre crearea unui curs de instruire online în domeniul proprietății intelectuale
13 Martie

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, s-a întrunit în ședință cu directoarea Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), Lilia Bolocan, informează CURENTUL.

Potrivit unui comunicat de presă, în cadrul acesteia, s-a discutat despre crearea unui curs de instruire online în domeniul proprietății intelectuale pentru antreprenori, despre procedura de acordare a protecției juridice mărcilor și desenelor/modelelor industriale în regim accelerat, dar și importanța reformelor în domeniu pentru reprezentanții mediului de afaceri.

„Mă bucur că ați reușit să lansați platforma e-learning la începutul lunii martie – un instrument util pentru toți cei care au nevoie de informații în domeniul proprietății intelectuale. Este necesar un curs de instruire online pentru antreprenori și în domeniul proprietății intelectuale. Acest lucru le-ar ușura considerabil activitatea. În acest sens, aveți tot suportul Ministerului Economiei și Infrastructurii”, a declarat Chiril Gaburici, ministrul Economiei și Infrastructurii.

Totodată, printre subiectele abordate în cadrul ședinței a fost și procedura de acordare a protecției juridice mărcilor și desenelor/modelelor industriale în regim accelerat.

„Urmare a modificărilor în proces de operare, aceasta va fi acordată în 15 zile, în timp ce anterior termenul constituia 6-7 luni. Totuși, după 15 zile, AGEPI va continua procedura de verificare a mărcii, iar în cazul în care sunt depistate nereguli, decizia va fi anulată. În 2018, interesul solicitanților pentru obținerea protecției obiectelor de proprietate intelectuală (OPI) în Republica Moldova a fost în creștere, mai ales în domeniul soiurilor de plante, mărcilor, obiectelor protejate de dreptul de autor. Astfel, în această perioadă au fost depuse în total 10 634 de cereri de acordare a protecției obiectelor de proprietate intelectuală, cu o creștere de 3% în raport cu anul 2017, și au obținut protecție 9686 de OPI. De asemenea, Agenția a pus în aplicare sistemul de validare a brevetelor europene, în temeiul Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Organizația Europeană de Brevete. La sfârșitul anului 2018 numărul total de solicitări privind validarea brevetelor europene în Republica Moldova a atins numărul de 1985 de cereri”, se spune în comunicat.

Cristina Pendea

54142893_298911114134828_2341016399071150080_n

Inapoi la arhiva noutaților