Funcționarii publici cu statut special din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) revin la vechile denimiri ale gradelor speciale. Parlamentul a votat astăzi, în prima lectură, un proiect de modificare și completare a Legii privind funcționarul public cu statut special din cadrul MAI, transmite CURENTUL.
Potrvit autorilor proiectului, un grup de deputați ai fracțiunii PSRM, denumirea actuală a gradelor speciale a creat confuzii și incertitudini în rândul reprezentanților societății civile cu care interacționează funcționarii instituției. În acest sens, se impune necesitatea revenirii la vechile denumiri ale gradelor speciale, pentru corpul de subofițeri și corpul de ofițeri.
În nota informativă a proiectului se menționează că revenirea la denumirile anterioare ale gradelor speciale nu reprezintă militarizarea funcționarilor publici cu statut special din cadrul MAI, ci oferă perspectivă și predictibilitate sistemului de carieră al acestora. Totdată, în acest mod, gradele speciale vor fi corelate cu cele din alte instituții publice ale statului – Serviciul de Protecție și Pază de Stat, Centrul National Anticorupție, Serviciul Informații și Securitate, Serviciul Vamal.
În urma modificărilor aprobate astăzizi, gradele militare se modifică în felul următor: chestor general devine general-colonel; chestor-șef – general-locotenent; chestor – general-maior; comisar-șef – colonel; comisar principal – locotenent-colonel; comisar – maior; inspector principal – căpitan; inspector superior – locotenent-major; inspector – locotenent.
Se vor schimba și denumirile gradelor corpului de sergenți și plutonieri. Astfel, gradul de agent-șef principal va fi redenumit în plutonier adjutant; agent-șef – plutonier-major; agent-șef adjunct – plutonier; agent principal – sergent-major; agent superior – sergent; agent – sergent-inferior.
Cristina Pendea