[ X ]
[ X ]
[ X ]
Fruntaș PL: Este practic imposibil să schimbi în lectura a II-a proiectul privind introducerea votului mixt
19 Iunie

Vicepreședintele Partidului Liberal (PL), Valeriu Munteanu, a scris, într-o postare pe o rețea de socializare, că a studiat cu mare atenție „recomandările Comisiei de la Veneția pe proiectul PD-PSRM privind schimbarea sistemului electoral”.

Valeriu Munteanu a descoperit că documentul abundă cu zeci și zeci de recomandări și îngrijorări.

„Ceea ce, tradus din limbaj diplomatic, înseamnă că a fost dat un adevărat semnal de alarmă, de către Consiliul Europei, pentru guvernarea de la Chișinău, care încearcă, în condiții foarte dificile, să schimbe sistemul electoral, adaptându-l la necesitățile politice ale autorilor. Argumentul de bază al democraților și condrumeților lor socialiști pro-moscoviți, pentru trecerea la sistemul mixt, este „necesitatea” apropierii deputaților de alegători, aici Comisia a reținut faptul că, din păcate, acest „obiectiv” al autorilor poate fi demantelat de interpunerea între deputat și alegători a oamenilor de afacere locali, care își vor subordona deputații din teritoriu, iar pentru a fi mai convingători, experții Comisiei de la Veneția ne prezintă exemplul Ucrainei, care a trecut în 2012 la sistemul electoral mixt, acțiune ce a fost considerată ca un regres democratic pentru statul vecin”, scrie Munteanu.

Potrivit liberalului, soluția de alternativă, pentru „apropierea deputaților de alegători”, propusă încă în 2014 de Comisia de la Veneția, este păstrarea sistemului electoral proporțional cu introducerea votului de preferință, un sistem aplicat cu succes, în mai multe state europene, inclusiv în țările baltice.

„Una dintre cele mai mari probleme este dreptul aproape discreționar al CEC de a clădi și reclădi circumscripțiile electorale și realizarea arhitecturii acestora la mica înțelegere dintre partidele decidente (PD și PSRM). Votul în diaspora și votul în stânga Nistrului comportă chiar elemente de neconstituționalitate, în momentul în care, nu vor putea fi asigurate condiții egale, clare și fără echivoc. Consensul „național” pe acest subiect este un alt test de maturitate politică cerută guvernării, ori Comisia a reținut, inclusiv din vizita la Chișinău că schimbarea sistemului electoral în forma propusă este susținută doar de PD și PSRM, „pe alocuri” și de PPEM (cu observația, citez: „această fracțiune este creată în timpul actualei legislaturi”, experții Comisiei de la Veneția s-au arătat, astfel, oripilați de inovațiile legislative moldovenești), în rest toate partidele parlamentare și neparlamentare, precum și societatea civilă, nu susțin acest exercițiu. Nesocotirea (și)acestei observații ar fi un act suicidar. Din punctul meu de vedere este practic imposibil să schimbi acest proiect, la lectura II, astfel încât să poți să treci proba de conformare cu recomandările Comisiei de la Veneția, mai ales că termenul propus (de autori) pentru adoptarea în lectură finală este sfârșitul lunii iulie curent”, mai scrie Munteanu.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților