[ X ]
[ X ]
[ X ]
Fruntaș PAS despre zboruri scumpe și insuficiente din Chișinău: Se acționează pe toate fronturile
19 Iunie

Radu Marian, vicepreședinte al partidului de guvernare – Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), a venit cu unele precizări cu referire la situația din domeniul aviației civile, informând despre acțiunile autorităților, informează CURENTUL.

„Știu că foarte multă lume este nemulțumită de faptul că există puține opțiuni de zbor de la Aeroportul Chișinău și că ele mai sunt scumpe. Înțeleg de ce unii din voi sunt supărați inclusiv pe autorități”, a subliniat el.

Deputatul a venit cu informații despre taxele aeroportuare și despre discuțiile cu unele companii aeriene.

„Urmare a preluării de către stat a gestionării Aeroportului Chișinău în aprilie 2023, autoritățile au deja instrumente reale de a interveni în schimbarea politicii tarifare.

Se acționează pe toate fronturile: reducerea taxe aeroportuare, dezvoltarea infrastructurii, stimularea companiilor existente etc.

În primul rând, a fost deja elaborată o nouă politică tarifară, care ar putea reduce taxele aeroportuare cu până la 70% pentru companiile aeriene (comparativ cu taxele de pe timpul lui Șor) în funcție de numărul de pasageri transportați și numărul de rute noi. A fost anunțată eliminarea graduală a taxei de modernizare. Așadar, începând cu 1 iulie, taxele totale se vor reduce de la 21 la 16 euro, iar de de la 1 ianuarie, la 12 euro, la care se vor adăuga diferite reduceri”, a declarat el.

Potrivit spuselor sale, în ultimele săptămâni au fost inițiate discuții cu peste 20 de companii aeriene, multe dintre ele low cost, cărora li s-a prezentat nouă politică tarifară. Toate instituțiile statului sunt implicate în acest proces de discuții și atragere a noilor companii – guvernul, administrația aeroportului, ministerele de resort, Autoritatea Aeronautică Civilă, dar și deputați.

„În următoarele zile este planificată o nouă ședință cu Ryanair, unde le vom prezenta noile tarife aeroportuare.

În al doilea rând, au fost inițiate negocieri cu una cele mai mari companii de handling din lume (handler – companie care se ocupă de transferul pasagerului de la poartă/gate la avion), o companie care lucrează și cu Ryanair și Wizzair. Dincolo de servicii de calitate, această companie de handling ne va putea ajută să atragem alte companii aeriene.

Avem toate șansele ca aceasta companie să opereze la aeroportul Chișinău deja în acest an.

În al treilea rând, se poartă discuții cu operatorii aerieni prezenți pe Aeroportul nostru pentru ca aceștia să mărească numărul de zboruri, lucru care deja s-a și întâmplat în cazul mai multor companii.

Și în al patrulea rând, Autoritatea Aeronautică Civilă aplică toate instrumentele pentru a se asigura că pasagerii care au avut de suferit de pe urma iresponsabilității companiilor aeriene să își primească banii înapoi. Orice continuare a acestei atitudini responsabile față de pasager din partea companiilor aeriene poate duce și la suspendarea licenței”, a mai relatat Radu Marian.

Inapoi la arhiva noutaților