Olesea Stamate, fruntaș al partidului de guvernare, președinte al Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, a constatat că multe discuții a stârnit hotărârea de ieri a Curții Constituționale cu privire la utilizarea simbolurilor ce au fost interzise anterior de Parlament, informează CURENTUL.
Deputata a precizat că, în paragraful 88 este esența hotărîrii, și anume:
„Curtea consideră că echilibrul corect ar putea fi asigurat prin ponderarea principiilor concurente de către agenții constatatori și instanțele de judecată. În acest condiții, Curtea menționează că autoritățile publice și instanțele de judecată trebuie să evalueze, în fiecare caz concret, dacă comiterea vreunei acțiuni enumerate la articolul 3655 din Codul contravențional trebuie sancționată, deoarece urmărește realizarea scopurilor legitime prevăzute de articolul 54 din Constituție și dacă nu există o ingerință disproporționată în dreptul la libertatea de exprimare. La modul concret, agenții statului trebuie să verifice contextul în care a fost utilizat un simbol și să constate scopul urmărit de persoana vizată, pentru că nu în toate cazurile sancționarea pentru utilizarea unui simbol urmărește realizarea vreunui scop legitim prevăzut de articolul 54 alin. (2) din Constituție. Este exemplul situațiilor menționate mai sus (a se vedea §§ 81-84), atunci când persoana nu conștientizează semnificația simbolului sau când nu îl folosește pentru a justifica sau glorifica acțiunile de agresiune militară, a crimelor de război sau a crimelor împotriva umanității. Odată constatată urmărirea unui scop legitim pentru aplicarea sancțiunii, instanțele de judecată trebuie să aplice o pedeapsă proporțională cu gravitatea faptei.”
„Pur teoretic, Curtea apreciază corect. Însă, cum la modul practic va avea loc aplicarea acestui articol, nu este clar. Nu exclud că agenții constatatori vor evita să aplice amenzi din motivul că vor trebui să demonstreze ulterior, în instanța de judecată, pe contravenientul a utilizat simbolul anume în scopul propagării războiului (etc).
Și dacă el va zice că și-a pus litera ”V” pe mașină deoarece pe mama/soția/fiica o cheamă Valentina?”, a comentat Olesea Stamate.
De asemenea, politiciana a spus că este curios faptul că în octombrie, Comisia de la Veneția a oferit un amicus curiae (opinie solicitată de Curtea Constituțională), și a considerat că legea este echilibrata, clara și scopul legitim evident.