Ion Bulgac, vicepreședintele Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB), spune că „Dorin Recean a dat din nou Republica Moldova cu capul de asfalt!”, informează CURENTUL.
„Câteva lucruri de gândit pentru toți care se bucură că prim-ministrul Recean a cerut astăzi trei demisii și consideră că așa s-a rezolvat problema din sectorul energetic:
1) Dorin Recean este primul care trebuia să plece, încă de la etapa „remanierilor”. În schimb, el s-a autointitulat mare reformator care decide cine trebuie să rămână și cine trebuie să plece. Lupta dintre grupurile de interese din guvernare este evidentă, iar demisiile cerute astăzi sunt nimic mai mult decât niște reglări de conturi între aceste grupuri. Se dau cu capul de asfalt unii pe alții, adică.
2) Crește prețul la gaz. Un oficial zboară să se înțeleagă cu rușii. Scandal în spațiul public. Starea de urgență în sectorul energetic.
Nu credeți că sună cunoscut? Evident că da. Vă spun și ce urmează – scumpiri în lanț, achiziții netransparente, contracte secretizate, ”război hibrid” ca justificare pentru tot și toate, inflație, înăsprirea politicii monetar-creditare, perioadă lungă de recuperare post-criză și nimeni pedepsit. Republica Moldova este dată cu capul de asfalt din nou, adică.
3) Tot ce s-a întâmplat până ieri pe dimensiunea crizei energetice este exclusiv de competența Procuraturii Generale și a celor specializate. Nu politicienii deschid dosare penale și nu noi despre asta trebuie să discutăm. Discuția pe care trebuie să o lansăm noi este despre ce putem face azi, mâine și poimâine.
În prag de iarnă, suferă oamenii acasă și se sufocă mediul antreprenorial. Pentru orice companie, această criză nouă va însemna o creștere considerabilă a cheltuielilor operaționale, și unica soluție pentru antreprenori va fi să scumpească prețurile pentru serviciile și produsele lor. Lovitura finală va fi, din nou, transpusă pe umerii oamenilor.
4) Nu există o singură soluție pentru toată criza asta.
Pe de o parte, evident că este nevoie de compensații. Nu doar pentru consumatorii casnici, dar și pentru întreprinderi. Bani nu-s? Ia vedeți, poate mai așteaptă funcționarii publici adaosurile lunare de mii de lei pe care și le-au votat recent, și poate or apărea bani.
Pe de altă parte, piața trebuie liberalizată, procesul de achiziții să fie transparentizat la maximum iar ANRE și companiile căpușe lichidate.
Totodată, nu văd să discute nimeni despre reducerea sau eliminarea TVA și despre faptul că, pe lângă prețul exagerat pe care-l plătim pentru greșelile lor, ne mai și taxează suplimentar pentru consum, chiar și în perioadă de criză”, a scris politicianul într-o postare pe Telegram, adăugând: „Toate aceste măsuri ar însemna demontarea, în lanț, a unui sistem putred și parazitar, care ia decizii orientându-se la interesele sale, și nu la ce simt și pot cetățenii. Ei vor spune că nu se poate așa, evident”.
Ion Bulgac a spus că i se pare că „unicul lucru care ne rămâne de făcut momentan este să ne pregătim pentru încă o iarnă grea”.
„Nu protestăm, ca să nu arătăm că suntem pro-ruși, nu punem întrebări ca să nu destabilizăm parcursul de integrare europeană și să n-o supărăm pe doamna, nu ne asumăm măsuri pentru că nu ne permite FMI sau vreo directivă, și în schimb ne pregătim să plătim.
Republica Moldova este dată cu capul de asfalt din nou, adică. Cam doare”, a conchis politicianul.