[ X ]
[ X ]
[ X ]
Fracțiunile parlamentare au discutat cu membrii Comisiei de la Veneția modificările constituționale privind sistemul judiciar
17 Mai

Reprezentanții celor trei fracțiuni parlamentare au avut, pe parcursul zilei de luni, întrevederi online cu membrii Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneția). Subiectul discuțiilor a fost  evaluarea juridică a proiectului Legii pentru modificarea unor acte normative, elaborat în scopul sincronizării prevederilor legale cu amendamentele constituționale referitoare la sistemul judecătoresc, care au intrat în vigoare la 1 aprilie anul curent, transmite CURENTUL.

Proiectul vizează modificarea Legii privind organizarea judecătorească, Legii cu privire la statutul judecătorului, Legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii, Legii cu privire la Curtea Supremă de Justiție, Legii cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor.

Drept urmare, finalitatea de bază a acestui proiect constă în crearea unui cadru normativ coerent prin excluderea oricăror neconcordanțe dinte normele constituționale și prevederile legale care reglementează domeniul sistemului judecătoresc.

O altă finalitate urmărită constă în asigurarea implementării recomandărilor internaționale ce se referă la termenul inițial și modul de numire a judecătorilor, precum și la rolul, componența și competențele Consiliului Superior al Magistraturii.

Astăzi, membrii Comisiei de la Veneția au discutat cu președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamati, și cu alți deputați din cadrul comisiei.

1 2 3

Inapoi la arhiva noutaților