[ X ]
Fracțiunea PSRM: „Vom avea o colaborare frumoasă cu Comisia de la Veneția”
18 Mai

Fracțiunea parlamentară a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a avut o întrevedere cu delegația Comisiei de la Veneția, în cadrul căreia au discutat despre inițiativa legislativă privind completarea Constituției RM ce prevede acordarea împuternicirilor suplimentare șefului statului de dizolvare a Parlamentului, dar și inițiativa Președintelui de a organiza un referendum consultativ, în septembrie curent, informează CURENTUL.

Deputatul Vasile Bolea a declarat că PSRM și-a expus pozițiile pe ambele subiecte.

„Am vorbit despre aceea că este imperios necesar să îi acordăm șefului statului împuterniciri, pentru a balansa sistemul politic din țară și a nu da posibilitate Parlamentului să abuzeze în unele sau alte cazuri. Aceste prerogative sunt extrem de necesare ca să le aibă Președintele. Totodată, au fost întrebări legate de efectele referendumului consultativ inițiat de șeful statului. Părerea noastră, din ceea ce am simțit noi din discuții – Comisia este de aceeași părere cu noi, în sensul că – opinia cetățenilor, care va fi exprimată în cadrul referendumului, este extrem de importantă. După ce va trece acest referendum consultativ, dacă va fi pozitiv, dar știm că va fi pozitiv, Parlamentul sau orice subiect cu dreptul de inițiativă legislativă va trebui să vină cu proiecte de legi în vederea implementării voinței cetățenilor RM. În cazul respectiv, Parlamentul va trebui să vină cu deciziile de rigoare”, a precizat Bolea.

La rândul său, deputatul Adrian Lebedinschi mai spus că a fost o întâlnire destul de interesantă și productivă. „Comisia ne-a mai recomandat că posibil ar trebui modificată legislația în sensul ca Președintele să aibă împuterniciri de a organiza referendumuri constituționale, nu doar consultative. Și a doua întrebare a fost – dacă nu examinăm și posibilitatea împuterniciri suplimentare șefului statului, care a fost retrase în anul 2000, când șeful statului avea dreptul să participe la ședințele Guvernului și să conducă alte întrebări legate de Guvern. Ceea ce, de fapt, undeva ne aduce la sugestia – Comisia își susține avizul său, care a fost dat în anii 2000 privind schimbarea sistemului politic în RM în unul semi-prezidențial. Considerăm că, mai departe vom avea o colaborare fructuoasă cu ei”, a adăugat Lebedinschi.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților