[ X ]
[ X ]
[ X ]
Fracțiunea Platforma „DA” propune un proiect de lege ce va susține produsul autohton
4 Februarie

Fracțiunea Platformei „Demnitate și Adevăr” vine cu un proiect de lege în sprijinul producătorilor autohtoni și a businessului mijlociu, transmite CURENTUL.

Potrivit vicepreședintelui Parlamentului și Platformei „DA”, Alexandru Slusari, proiectul a fost inspirat de la un proiect similar propus cândva de Guvernul Filip, aprobat de acel Guvern și votat de Parlament în prima lectură.

„După asta nu a existat voință politică, dar interese meschine. Am avut multe consultări cu Asociațiile de producători. Proiectul șine de modificări la Legea nr. 231 cu privire la comerțul interior.

Evidențiez 3 aspecte importante:

Cu excepția perioadei acțiunilor activităților de marketing și publicitate solicitate de furnizori, mărimea reducerilor comerciale oferite de acesta comerciantului pentru vânzarea produselor alimentare nu poate depăși 10% din prețul de vânzare a furnizorului.

Se stabilește că perioade de desfășurare a acțiunilor, activităților de marketing și publicitate nu poate depăși 60 de zile pe an/per produs.

Comerciantul este obligat să achiziționeze și să asigure expunerea pe raft a produselor alimentare provenite din lanțul alimentar scurt în proporție de cel puțin 50% din lungimea liniară a raftului comercial. Lista produselor alimentare ce se încadrează în prezentele prevederi se aprobă de Guvern și se actualizează semestrial cu o consultare prealabilă cu MADRM. Și Asociațiile de profil.

Ne propunem ca prim pas ca în rețelele de retailuri minimum 50% din produsele agroalimentare să fie autohtone. Norma va fi una temporară, timp de 2 ani în vederea echilibrării balanței de plată”, a spus Alexandru Slusari.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților