Serviciul Vamal a organizat astăzi, 31 iulie, un exercițiu de evaluare a capacităților de reacție și intervenție ale subdiviziunilor specializate antifraudă. În timpul exercițiului, a fost testată pregătirea ofițerilor echipelor mobile și a inspectorilor chinologi, dar și echipamentele din dotare, transmite CURENTUL.
Evenimentul s-a desfășurat în prezența Viceprim-ministrului Serghei Pușcuța, Directorului Serviciului Vamal, Sergiu Burduja, șefului Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, Corneliu Groza, dar și a conducătorilor subdiviziunilor structurale ale Serviciului Vamal și ale Poliției de Frontieră.
În cadrul evenimentului, Viceprim-ministrul Serghei Pușcuța a subliniat rolul important al autorității vamale în asigurarea securității economice a statului. La rândul său, Directorul Serviciului Vamal, Sergiu Burduja, a menționat că instituția va continua să-și fortifice capacitățile antifraudă.
În continuare, inspectorii chinologi ai Serviciului Vamal și patrupezii instruiți de aceștia au simulat cazuri de depistare a țigaretelor, stupefiantelor și produselor anabolizante, disimulate în lăzi și autoturisme.
De asemenea, câinii de serviciu au prezentat acțiuni de intervenție, demonstrații de disciplină și apărare, patrupezii cu cele mai bune rezultate în depistarea bunurilor de contrabandă fiind remarcați de cei prezenți la eveniment.
Un alt element al exercițiului a fost prezentat de ofițerii echipelor mobile, care s-au luat pe urmele unui conducător auto ce refuza să se supună cerințelor legale de a opri mijlocul de transport. În cele din urmă, autovehiculul a fost stopat forțat de ofițeri, iar șoferul a fost imobilizat.
Tot în cadrul demonstrației, invitaților le-au fost prezentate echipamentele tehnice de control din dotare, iar funcționarii vamali, care s-au remarcat prin rezultate profesionale deosebite, au fost menționați cu diplome și medalii.
Importanța evenimentului de astăzi este determinată de necesitatea consolidării constante a capacităților operaționale ale echipelor mobile și echipelor canine ale Serviciului Vamal, care aduc o contribuție majoră în combaterea contrabandei și a altor fraude vamale.
NOTĂ: Doar în primele șase luni ale anului curent, echipele mobile ale Vămii au înregistrat 142 de cazuri de depistare a bunurilor de contrabandă, valoarea cărora se cifrează la peste 12 milioane de lei.
În ceea ce privește depistările înregistrate cu implicarea câinilor de serviciu, în perioada de referință, au fost consemnate 106 cazuri, valoarea bunurilor ridicându-se la peste 1 milion de lei.
Cristina Pendea