[ X ]
[ X ]
[ X ]
(FOTO// VIDEO din ARHIVĂ) Istoria și evoluția Stadionului Republican
5 August

Agenția Națională a Arhivelor a lansat o expoziție virtuală fotografică, despre istoria și evoluția Stadionului Republican. Galeria este intitulată „Stadionul Republican între sport, cultură și propagandă” și prezintă imagini de la momentul fondării, până când acesta s-a transformat în ruine, informează CURENTUL.

În cadrul expoziției au fost selectate documente fotografice și cinematografice cu stadionul, unde erau organizate competiții sportive, manifestări culturale și evenimente cu caracter propagandistic prin care se disemina ideologia comunismului, cultul personalității, precum și alte elemente ale regimului totalitar bolșevic.

Istoria stadionului începe din 27 decembrie 1948, când Comitetul Central al Partidului Comunist Unional (bolșevic) a emis Hotărârea cu privire la dezvoltarea în masă a culturii fizice și creșterea potențialului fizic la populație. Această prevedere a fost preluată pentru implementare de către CC PC(b) din Moldova și a servit temei pentru construcția Stadionului Republican în orașul Chișinău.

Stadionul a fost construit în perioada anilor 1950 – decembrie 1951. Imediat după darea în exploatare, gazonul a început să degradeze și în octombrie 1952 – 5 aprilie 1953 au fost realizate lucrările de montare a noului gazon. La acea etapă nu erau construite încă terenurile sportive, orășelul gimnaștilor, pavilionul și nu au fost lichidate defectele tribunei estice.

În anul 1955 au demarat lucrările de reconstrucție a Stadionului care au durat până în anul 1957. Au fost extinse tribunele din partea de nord cu 6000 locuri și cele din partea sudică cu 1 500 locuri spre vest și 1 500 locuri spre est. Din partea pavilionului sportiv a fost amenajată o tribună cu capacitatea de 1 000 locuri. În spațiile de sub tribune au fost amenajate vestiarele, cantina, cabinetul medical, vestiarul arbitrilor, încăperile pentru masaj și odihnă etc. În rezultatul reconstrucției au fost instalate sistemele de radioficare, alarmă, telefonie și ceasoficare. Stadionul a fost reconstruit și în anul 1974, fiind extins până la 21 580 locuri.

În perioada 15 iunie – 22 august 2007, o mare parte din Stadionul Republican a fost demolată, însă ruinele acestuia mai pot fi văzute până în prezent.

Doina Buruiană

Inapoi la arhiva noutaților