Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale al Ministerului Afacerilor Interne a dat start „Școlii Bărbăției”, într-o tabără de vară din apropierea satului Moscovei, raionul Cahul, transmite CURENTUL.
Deschiderea evenimentului a avut loc la o oră matinală, unde cei o sută de elevi-participanți au fost salutați de către conducerea Serviciului Situații Excepționale, dar și de către reprezentanții administrației publice locale, care i-au încurajat și îndemnat să fie activi și prietenoși.
Pe parcursul a patru zile, vor avea loc 12 tipuri de probe, special gândite, pentru dezvoltarea spiritului patriotic, spiritului de securitate, dar și spiritului artistic. Astfel, printre probe se numără „Echiparea”, „Cartea de vizită”, „Orientarea în teren”, „Ghidează și salvează”, „Desfășurarea de luptă”, „Erudiții”, „Ștafeta combinată”, „Miss și Mister Salvator”, dar și „Cea mai bună fotografie”.
Echipele participante sunt din raioanele Orhei, Cahul, Florești, Leova, Căușeni, Anenii Noi, Ungheni, Briceni, Bălți și UTA Găgăuzia, elevii fiind cu vârstele de 16-17 ani, reprezentând toate zonele țării.
Școala Bărbăției a început cu proba „Echiparea”, unde participanții s-au întrecut la îmbrăcarea costumului de luptă a pompierilor, adică în echiparea la viteză. Pe parcursul zilei vor urma instruirile la capitolul acordarea ajutorului medical calificat, dar și la capitolul asistență psihologică. Alte două concursuri care vor încheia prima zi în tabără vor fi „Cunoaște-ți drepturile” și „Cartea de vizită”, unde cele zece echipe de elevi vor avea ocazia să își manifeste cunoștințele, dar să și învețe. Organizatorii și juriul tuturor celor 12 probe sunt Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale, Inspectoratul General de Poliție și Poliția de Frontieră, iar partenerul SPC SE al MAI în organizarea acestei Școli de Vară este Î.CS BEMOL.
Scopul Școlii Bărbăției este ca tânăra generație să cunoască mai multe despre activitatea pompierilor, salvatorilor, polițiștilor și vor deprinde tehnici de acordare a primului ajutor, reacționare corectă în situații de risc, tehnici de orientare și autoapărare. Impactul acestei școli de vară se dorește a fi continuarea acestei activități în viitorii ani în toate raioanele din republică.
Cristina Parfeni