Arheologii, în urma săpăturilor din anul curent la Costești – Gârlea, în contextul lucrărilor de reconstrucție a drumului Costești-Zîmbreni, au descoperit un cuptor de ars piatra de var de mari dimensiuni, transmite CURENTUL.
Acesta este alcătuit din cuptorul propriu-zis și două gropi de aprovizionare cu combustibil.
Instalația de foc se află pe partea dreaptă a drumului în curs de reconstrucție Costești-Zîmbreni, în marginea sudică a așa numitului „cartier al olarilor”, puternic afectată de alunecările de teren și de o fostă carieră de lut neautorizată.
„Cuptorul propriu-zis are formă tronconică, cu diamentrul în partea superioară circa 4 m, și adâncimea de aproximativ 1,8 m, iar gropile, situate una în partea de sud-vest și alta în partea de nord-est, sunt de formă rectangulară, cu dimensiunile de circa 1×1,5 m.
Din cuprinsul cuptorului și a gropilor de aprovizionare cu combustibil s-au recuperate câteva monede de bronz tătărești din sec. XIV, mai multe cuie și ate piese de fier și o cantitate importantă de ceramică.
Este interesant de consemnat că o groapă de aprovizionare cu combustibil a cuptorului a întretăiat o groapă menajeră din sec. XIV, iar cuptorul propriu-zis a suprapus și parțial distrus două morminte de înhumație datând din perioada târzie a epocii bronzului (sec. XVI-XIV), dintre care unul prevăzut cu un inventar extrem de bogat și important, constănd din mai multe tipare de lut ars pentru turnant diferite piese de bronz și alte piese”, menționează Agenția Națională Arheologică.
Cristina Parfeni