[ X ]
(FOTO) Top – 10 militari ai Armatei Naţionale
9 Aprilie

A fi militar nu este o profesie ușoară înseamnă un mod de viaţă, în care se împletesc spiritul riguros, temperamentul dinamic, sacrificiul. De bună seamă, la acestea se mai adaugă satisfacţia şi bucuria acelora care, prin propria voinţă, din vocaţie, consimt să se dedice carierei militare.

Profesia militară nu înseamnă doar manevre militare, exerciţii şi antrenamente. Sunt o multitudine de specialităţi militare care necesită numeroase abilităţi, dincolo de cele specifice combatanţilor.

Iată, de ce, echipa CURENTUL.md în colaborare cu Serviciul Relații Publice al Ministerului Apărării din Republica Moldova a selectat TOP – 10- militari ai Armatei Naționale care s-au făcut remarcați prin acte de curaj în specialitatea sa, dar și prin mânuirea cu multă iscusință a diferitor genuri de arme.

1. Locotenent- colonel Gheorghe Racu – genist, Batalionul de Geniu, are 235 de obiecte explozive deminate pe teritoriul Republicii Moldova. A participat în misiunea post-conflict din Irak şi în misiunea de menţinere a păcii KFOR din Kosovo.

locotenent-colonel Gheorghe Racu

2. Căpitan Grigore Balan – artilerist, Brigada de infanterie motorizată „Moldova”. A participat la exerciţiile „Scutul Nordic” şi „Scutul de foc”, în calitate de comandant baterie obuziere, dar şi la alte aplicaţii militare în România, Georgia şi SUA. Pe parcursul carierei militare, a executat trageri din diferite tipuri de armament de artilerie, îndeplinind misiunile de foc la cel mai înalt nivel.

căpitan Grigore Balan

3. Locotenent-colonel Snejana Nitrean – comandant Centrul Militar Teritorial Bălţi. Anterior, a fost comandant al Centrului Militar Teritorial Cahul. Promovează activ serviciul militar în rândul tinerei generaţii prin organizarea diferitor activităţi militar-sportive cum ar fi: Jocurile „Pe meleagurile natale”, Ziua recrutului, „Copiii cunosc armata”, etc.

-locotenent-colonel Snejana Nitrean

4. Căpitan Mihail Mocan – şef secţie topogeodezică, Centrul Topografic Militar. Deţinător al titlului de cel mai bun topogeodezist al Armatei Naţionale. A participat la delimitarea şi inventarierea teritoriilor ce aparţin Ministerului Apărării, dar şi la realizarea proiectelor topogeodezice şi cartografice, care au contribuit la optimizarea sistemului topografic naţional. A executat măsurarea terenurilor pentru construcţia şi modernizarea centrelor de instruire ale Armatei Naţionale. A fost comandantul Cursului de perfecţionare în domeniul topogeodeziei militare, desfăşurat în premieră în Armata Naţională.

căpitan Mihail Mocan

5. Cristina Sîrbu – studentă militară, anul III, Specialitatea Transmisiuni, Academia Militară a Forţelor Armate „Alexandru cel Bun”. Este considerată cea mai bună studentă din cadrul instituţiei, având nota medie la toate disciplinele – 10.

Cristina Sîrbu – studentă militară

6. Plutonier adjutant Igor Haheu – pacificator, Batalionul 3 infanterie independent al Forţelor Mixte de Menţinere a Păcii (FMMP) din Coşniţa. A participat în misiunea post-conflict din Irak şi operaţiunea KFOR din Kosovo.

plutonier adjutant Igor Haheu

7. Locotenent-colonel Alexandru Leşan – medic militar în Brigada de infanterie motorizată „Ştefan cel Mare”. Pe parcursul serviciului în Armata Naţională, a tratat sute de militari în termen şi prin contract. A fost comandant al exerciţiului moldo-american „Falcon Medic” din partea Armatei Naţionale, desfăşurat în Republica Moldova. Participant la toate aplicaţiile de profil în ţară şi peste hotare (Ex. Medceur, Lancer Longbow).

locotenent-colonel Alexandru Leşan

8. Locotenent Vitalie Sîrbu – infanterist, comandant de pluton, Brigada de infanterie motorizată „Dacia”. Lider la capitolul disciplină şi executarea misiunilor stabilite de superiori. Participant la toate exerciţiile desfăşurate pe teritoriul Republicii Moldova.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

9. Locotenent major Vasile Cornei – transmisionist, Batalionul de Transmisiuni. Operează iscusit cu staţiile radio moderne, realizează în mod operativ conexiunea dintre eşalonul superior şi unităţile militare în condiţii de campanie. Participant la exerciţii naţionale şi internaţionale.

locotenent major Vasile Cornei

10.Locotenent-colonel Vasile Bzovîi – jurist militar în cadrul Direcţiei Juridică a Ministerului Apărării. Are la activ cel mai mare număr de cauze civile câştigate în instanţele judecătoreşti. A fost observator militar în două misiuni sub egida ONU (Republica Central Africană şi Coasta de Fildeş). A participat la training-uri specializate în România, SUA, Turcia, Elveţia şi altele.

locotenent-colonel Vasile Bzovîi

Inapoi la arhiva noutaților