[ X ]
[ X ]
[ X ]
(FOTO) „Tatăl lui Guguță” într-o călătorie cu trenul cu elevii câtorva școli din Capitală
13 Octombrie

Atmosferă de basm în tren. Plină de zâmbete copilărești, istorii și năzdrăvănii, o garnitură a Căii Ferate din Moldova a fost gazda unei întâlniri de suflet a elevilor din câteva școli din capitală cu unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori din țara noastră – Spiridon Vangheli. Aceștia au mers într-o excursie cu trenul până la Ungheni și retur, iar Tatăl lui Guguță i-a însoțit pe cei mici în această aventură, transmite CURENTUL.

Potrivit unui comunicat de presă, scriitorul le-a relatat poznele faimosului personaj din operele sale și le-a destăinuit adevăratele povești care stau în spatele tuturor eroilor din copilăria sa. Despre satul natal, copiii locului, precum și prima sa dragoste, picii au aflat chiar din prima sursă. Micii călători spun că citesc cu nestins interes despre isprăvile lui Guguță, iar călătoria cu trenul le suplinește fascinația și mai mult.

„Este pentru prima dată când călătoresc cu trenul. Părinții mi-au promis mai de mult că vom merge într-o excursie cu acest tip de transport, dar nu m-am așteptat că se va întâmpla să merg chiar cu Spiridon Vangheli. Îl iubesc foarte mult pe Guguță. Este curajos, năstrușnic și deștept!”, a spus un elev din clasa a patra.

„Sunt foarte bucuroasă că l-am întâlnit atât de aproape. Sunt pasionată de cărțile sale. Îmi place și „Tatăl lui Guguță când era mic”. Am aflat că, de fapt, personajele din această carte sunt reale. Asta mă fascinează și mai mult. O voi reciti”, a spus o elevă din clasa a patra.

Însuși scriitorul susține că se simte cel mai bine în mijlocul copiilor. Mai mult, Tatăl lui Guguță le-a povestit elevilor despre cartea pe care urmează să o tipărească în curând.

„Destăinuiri din Țara lui Guguță – copilul care a cucerit lumea” – așa se numește cartea. Ea este elaborată împreună cu câțiva scriitori din România. Este o carte mare, cu foarte multe desene, fotografii din tinerețea, copilăria, viața mea și dezvăluie despre cum au fost scrise, editate cărțile mele. Guguță a cucerit multe țări – de la Japonia și până la America. Această călătorie cu trenul până la Ungheni este o idee foarte interesantă și originală, de altfel. Eu mă simt bine alături de copii. Este tocmai drumul pe care l-am făcut eu de sute de ori, altădată plin de probleme, iar acum – de emoții”, a spus Spiridon Vangheli.

Spiridon Vangheli este cel mai cunoscut prozator pentru copii. A debutat în anul 1962 cu volumul „În țara fluturilor”, personajul Guguță, însă, a fost cel care l-a făcut faimos. Cărțile sale au fost traduse în zeci de limbi, printre care cehă, japoneză, finlandeză sau hindi, înregistrând tiraje de milioane de exemplare. Acesta este născut în anul 1932, în comuna Grinăuți, pe atunci județul Bălți. Este coautorul Abecedarului, alături de Grigore Vieru. A obținut numeroase premii naționale și internaționale. Spiridon Vangheli a fost declarat, în 2012, cetățean de onoare al municipiului Chișinău. Scriitorul a tratat cu o însemnătate aparte călătoria în premieră cu trenul a personajului principal din opera „Spionul lui Eminescu”. Cartea relatează că acesta, ajungând pe peronul Gării Chișinău, a primit din partea unei angajate o geantă plină cu cărți cu litere românești, nu foarte des întâlnite în acele vremuri.

IMG_8854 IMG_8848 IMG_8842 IMG_8840 IMG_8832 IMG_8809

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților