[ X ]
[ X ]
[ X ]
(FOTO) Serviciul Vamal și British American Tobacco – Moldova au semnat un Memorandum de colaborare
13 Octombrie

Directorul Serviciului Vamal, Sergiu Burduja, a avut o întrevedere cu reprezentanții companiei British American Tobacco – Moldova. Părțile au semnat un nou Memorandum de colaborare. Acesta va contribui la consolidarea capacităților Serviciului Vamal de a combate contrabanda și comerțul ilicit cu produse din tutun, transmite CURENTUL.

Memorandumul prevede principiile și direcțiile generale de cooperare dintre părți, printre care: schimbul de date și informații, întărirea capacității operaționale ale subdiviziunilor antifraudă, îmbunătățirea pregătirii profesionale a funcționarilor vamali.

De asemenea, în cadrul întrunirii, a fost discutată și situația actuală în domeniul combaterii traficului ilegal de țigări, în contextul pandemiei. Ultimele date ale companiei de cercetare Novel Research relevă că, în primele 9 luni ale anului 2020, ponderea produselor din tutun provenite din Republica Moldova în comerțul ilegal din România s-a redus cu peste 18 p.p., ajungând la 9,7%.

În discursul său, Directorul Serviciului Vamal, Sergiu Burduja, a menționat importanța dezvoltării în permanență a parteneriatelor durabile cu mediul privat în vederea contracarării contrabandei: „Instituția va continua să lupte prin toate instrumentele disponibile cu fenomenul traficului ilicit de țigarete, care poate avea consecințe negative nu doar asupra securității economice a statelor, dar și asupra sănătății consumatorilor, dat fiind riscul procurării unor produse contrafăcute”.

NOTĂ: Serviciul Vamal al Republicii Moldova colaborează cu British American Tobacco (BAT) începând cu anul 2010, având la bază un Protocol, în care au fost prevăzute principiile de bază și colaborare între părți. În cadrul acestui parteneriat, autoritatea vamală a beneficiat de asistență tehnică și metodologică, fiind organizate, cu sprijinul companiei, mai multe ediții ale Campionatelor canine internaționale. Totodată, în cadrul acestui parteneriat, compania a donat Serviciului Vamal diverse echipamente tehnice și un mijloc de transport.

201013_sc_SV_net-9534 201013_sc_SV_net-9521 201013_sc_SV_net-9510

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților