[ X ]
[ X ]
[ X ]
(FOTO) Șeful Poliției de Frontieră, la Oradea. Iată ce a convenit cu omologul său român!
4 Octombrie

Șeful Inspectoratului General al Poliției de Frontieră a Republicii Moldova, Rosian Vasiloi, a avut o întrevedere de lucru cu inspectorul general al Poliției de Frontieră din România, Ioan Buda. Întâlnirea a avut loc ieri, 3 octombrie 2019, în incinta Școlii de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră „Avram Iancu” din orașul Oradea, România, informează CURENTUL.

Potrivit unui comunicat de presă, reuniunea factorilor decidenți a celor două instituții de frontieră este un element indispensabil privind consolidarea cooperării la nivel central și teritorial. În acest sens, agenda de lucru a cuprins subiecte precum efectuarea analizei implementării Planului de cooperare pentru anul 2019, examinarea nivelului de colaborare bilaterală, activitatea echipelor mixte de patrulare la frontiera de stat comună, analiza cooperării referitor la readmisia persoanelor aflate în situația de ședere ilegală, direcțiile de perfecționare în domeniul formării profesionale și semnarea Planului de cooperare pentru anul 2020.

Părțile au evaluat situația operativă la frontiera de stat moldo-română și măsurile de combatere a infracționalității transfrontaliere. De asemenea, șefii delegațiilor au subliniat faptul că evenimentele înregistrate la frontiera comună au fost soluționate eficient și aplicate măsuri prompte pentru fluidizarea traficului în punctele de trecere a frontierei, rezultat al unei cooperări bilaterale.

Părțile au convenit să continuie cooperarea în domeniul formării profesionale, în special schimbul de experiență și bune practici între instituțiile de învățământ specilizate ale Poliției de Frontieră ale ambelor state.

Au fost transmise aprecieri reciproce, cu menționarea importanței unei flexibilități și implicare spre o cooperare productivă. Scopul comun fiind interesul și siguranța cetățeanului. Complezența discuțiilor a perindat de la primele rezultate consemnate, lacunele care necesită o altă abordare și până la stabilirea unui nou nivel de dezvoltare pentru a reuși să facem față provocărilor viitoare.

În cea de-a doua parte a vizitei delegația Republicii Moldova a fost familiarizată cu activitatea propriu zisă a Punctelor de contact Oradea și Artand din punctul de trecere Borș.

Vizitarea celor două puncte de contact a fost una productivă, ținând cont de experiența în acest sens a colegilor români, modul și procesul de lucru. Schimbul de bune practici și documentarea privind procesul controlului comun româno-ungar cât și instruirea viitorilor polițiști de frontieră cu certitudine va avea un aport semnificativ în preluarea și implementarea unor noi directive referitor la interoperabilitatea profesională, organizarea activităților de frontieră cât și gestionarea obiectivă a situațiilor pe sectorul de responsabilitate.

Pe finalul întrevederii, Șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, a fost onorat să noteze un mesaj de apreciere în Cartea de Onoare a Școlii de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră „Avram Iancu” – Oradea.

Reuniunea s-a desfășurat într-o atmosferă constructivă, în spiritul cooperării și înțelegerii reciproce.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților