[ X ]
[ X ]
[ X ]
(FOTO) S-a stabilit în Italia și se dedică pirogravurii! Mihaela Jeverdan: „Am crescut la Condrița, în inima pădurii. De acolo vine inspirația”
30 Septembrie

E studentă la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, are 21 de ani şi de un an de zile e stabilită cu traiul în Italia, și tot de un an de zile e îndrăgostită de arta pirogravurii. Este vorba despre Mihaela Jeverdan, care, pentru CURENTUL, a dezvăluit de unde are această pasiune, despre lucrările realizate, planurile de viitor, dar şi cum a afectat-o pandemia.

„Pasiunea pentru arta pirogravurii s-a născut anul trecut la sfârșitul lunii noiembrie, dar la sigur vine din copilărie. Vine din dragostea mea pentru desen și îndeletnicirile bunicului în lemnărie. Am crescut la Condrița, în inima pădurii. De acolo vine inspirația și dragostea de tot ce e viu și frumos” – dezvăluie Mihaela.

Ea, în mai puțin de un an, a realizat peste 70 de proiecte – gravuri pe lemn, portrete de familie, animale, flori, dar și alte 20 de lucrări mici cu inscripții sau desene grafice.

„Toate lucrările îmi sunt apropiate de suflet, deoarece le realizez cu grijă și multă dragoste. Însă cea mai apropiată de suflet rămâne „Leoaica obosită” sau cum îi mai spun eu *Plictisită. Stă atașată frumos pe peretele din living, în fiecare zi trag câte un ochi pe acolo, căci mi-i dragă”, ne-a spus Mihaela.

Prima sa creație a fost un leu. „Eram tare mândră de primul meu desen cu foc. Leul a stat acasă până în luna august, după care a plecat la nordul Italiei. Știu că umple acel loc din casă și îl face deosebit” – a mai spus ea.

Pe lângă pirogravură, a învățat multe lucruri frumoase și utile. „Să coc pâine, să curăț trandafiri, să merg bine pe bicicletă și să cresc un motan alb și pufos, dar pirogravura rămâne ocupația mea de bază la moment” – a spus Mihaela.

Tânăra de un an de zile e stabilită în Italia, unde a mers pentru a fi mai aproape de familie.

Cât despre planurile de viitor, Mihaela a spus: „De când am început a nu-mi face planuri este mai bine. Trăim și ne bucurăm de viață exact așa cum este ea. Desigur că, există acel gând de a mă reîntoarce acasă și a finaliza studiile, de a continua în acest domeniu și de a mă dezvolta. Mă consolează gândul – „Cu pași mici, facem lucruri mari”, și merg înainte”.

Totodată, mai spune că, acest an a fost unul greu, având în vedere situaţia pandemică. „Acest an a fost greu pentru mine, prima data m-am mutat într-o țară străină, situația de pandemie și carantina și-a lăsat o amprentă deosebită. Am stat peste două luni doar în casă, la nivel emoțional este mai greu și nu a apărut acea obișnuință atât de ușor. Acum e mai bine, mai liniștit și sper să fie de acum înainte” – a conchis ea.

CURENTUL precizează: Pirogravura este arta de a grava desene pe diferite obiecte de lemn, de piele, de os etc. cu ajutorul unui vârf de metal înroșit în foc.

jv6 jv5 jv4 jv3 jv2 jeverdan1 jeverdan

Cristina Tomac

Inapoi la arhiva noutaților