[ X ]
[ X ]
[ X ]
(FOTO) Prima linie de calibrare a cireșelor din Republica Moldova – instalată, cu suportul USAID
5 Iulie

Prima linie de calibrare a cireșelor din Republica Moldova a fost instalată în cadrul companiei Farm-Prod SRL din satul Olănești, raionul Ștefan Vodă. Investiția este de cca 2,5 milioane de lei și a fost posibilă inclusiv suportului financiar al proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova (USAID/APM), care a constituit circa o treime din valoarea totală a echipamentului, informează CURENTUL.

Noul echipament permite calibrarea cireșelor în funcție de diametrul acestora și separarea buchetelor de cireșe, ceea ce asigură  livrarea  fructelor sortate pe mărimi conform cerințelor pieței și cumpărătorilor, contribuind astfel la majorarea prețului de vânzare cu circa 15%.

În anul 2018, Farm-Prod SRL a produs aproximativ 200 de tone de cireșe, iar până în 2020 prognozează o recoltă de până la 380 de tone de cireșe de calitate. Procurarea linie de calibrare a fost fondată de necesitatea de a se alinia la cerințele europene de calitate și pentru a fi  competitivi pe piața externă și a penetra noi piețe de desfacere pentru aceste fructe.

Potrivit lui Ion Tulei, directorul Farm-Prod SRL, majoritatea producătorilor de cireșe din lumea modernă au linii de calibrare și clasificare în funcție de diametru, masă sau culoare. Farm Prod SRL este prima companie din Republica Moldova care a instalat această linie.

 „Din acest an am început să vindem pentru export cireșele sortate după calibri. În ladă nu avem diferențieri mai mari de 2 mm, sunt lăzi în care avem 26-28 mm și 28-30 mm. Este un standard nou pentru noi și deja avem solicitări de  vânzare pe piața din Germania, Cehia

Specialistul USAID/APM în siguranța alimentelor și post-recoltare, Andrei Cumpanici, a subliniat importanța recoltării calitative a cireșelor: „Cireşele sunt un fruct care se recoltează la etapa de maturare deplină, atunci când culoarea cireşelor atinge caracteristica soiului respectiv, adică, nu pot fi nici mai deschise nici mai închise, fiindcă în dependență de gradul de maturitate avem diferite culoremetre în care demonstrăm la ce etapă este. Trebuie să menționăm că o etapă optimă de recoltare permite păstrarea lor prin diferite tehnologii până la 60 de zile.

Sectorul de producere a cireșelor din Moldova se confruntă cu mai multe problem ce țin de selectarea soiurilor, tehnologiile de producere, inclusiv protecția și echipamentele de calibrare, ceea ce reduce din competitivitatea produsului pe piețele externe. Astfel, în 2015-2017, toate cireșele moldovenești au fost exportate, fie către Rusia, fie către Belarus, deși prețurile mai bune ar putea fi obținute pe piețele UE, dacă ar fi putut fi îndeplinite cerințele cumpărătorilor privind calibrarea lor.

Pentru a depăși aceste constrângeri, USAID/APM acordă asistență complexă și susține investițiile în acest sector, inclusiv prin procurarea a două linii de sortare a cireșelor, una dintre ele fiind instalată la Farm-Prod SRL, iar cea de-a doua – la Fresh Time SRL.

Conform datelor oficiale, în ultimii ani, investițiile în plantarea soiurilor noi și a tehnologiilor moderne de producere a cireșelor au fost în creștere în țara noastră. În perioada 2016 – 2018, în Republica Moldova au fost plantate anual în medie 300 ha de livezi noi de cireși. În 2017, erau pe rod 3 500 ha de livezi de cireși. Totodată, a crescut volumul exporturilor de cireșe de la 1 700 tone în 2010, până la aproximativ 10 800 tone de cireșe în 2018.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților