[ X ]
[ X ]
[ X ]
(FOTO) Pavel Filip în Găgăuzia. Cu cine a avut întrevederi Premierul și ce probleme au fost abordate
6 Septembrie

Aflat într-o vizită de lucru în Găgăuzia, Prim-ministrul Pavel Filip a participat, împreună cu Başcanul UTA Găgăuzia, Irina Vlah, la inaugurarea drumului Avdarma – Ferapontievca din regiune, dar s-a întâlnit și cu reprezentanții Comitetului executiv al UTA Găgăuzia, ai consiliilor locale, ai serviciilor desconcentrate şi cu primarii din regiune, transmite CURENTUL.

Premierul i-a felicitat cu acest prilej pe localnici, exprimând recunoştinţă tuturor celor care au contribuit la realizarea proiectului drumului, obiectiv stabilit şi în Planul de acţiuni privind dezvoltarea social-economică a UTA Găgăuzia pentru perioada 2016 -2019.

Lucrările de construcție pe tronsonul de drum cu o lungime de 5,2 km, construit după tehnologii moderne, au demarat în noiembrie 2016. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 30 de milioane de lei, mijloacele financiare fiind alocate din Fondul rutier al Republicii Moldova și Fondul național de dezvoltare regională.

Un alt obiectiv vizitat de Prim-ministru este Spitalul raional Comrat, al cărui bloc chirurgical a fost dat în exploatare în luna mai curent. Premierul a discutat cu medicii şi pacienţii şi a remarcat condițiile moderne de muncă şi tratament în secţiile recent renovate.

Totodată, Pavel Filip a mers şi la şantierul de construcţii al noului spital din regiune, proiect finanţat de Guvernul Turciei, prin intermediul Agenției Turce pentru Cooperare și Coordonare. În context, şeful Executivului a exprimat interesul țării noastre pentru preluarea în continuare a bunelor practici și experienței Turciei, menţionând că renovarea instituţiilor medicale corespunde dezideratului strategic al Guvernului, care și-a propus să lanseze reforme esențiale în domeniul sănătății.

În discuții cu autoritățile locale, Pavel Filip a subliniat că principalul obiectiv al programului guvernamental este asigurarea creșterii calității vieții cetățenilor, referindu-se la reformele promovate de Guvern în acest sens. În special, Premierul a vorbit despre reforma administrației publice centrale, demarate prin optimizarea numărului de ministere și a agențiilor de stat, după care urmează a  fi implementată reforma administrației publice locale și cea administrativ-teritorială.

La rândul său, Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a mulţumit pentru suportul oferit de Executiv în modernizarea regiunii, specificând că în prezent au fost realizate aproximativ 60% din obiectivele incluse în Planul de acţiuni privind dezvoltarea social-economică a UTA Găgăuzia pentru perioada 2016-2019.

În cadrul dialogului, autoritățile locale au abordat şi o serie de probleme stringente cu care se confruntă locuitorii regiunii. Printre cele mai importante subiecte s-au regăsit dezvoltarea economică a UTA Găgăuzia, a serviciilor sociale, precum şi atragerea investițiilor și promovarea proiectelor de infrastructură.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților