[ X ]
[ X ]
[ X ]
(FOTO) Maia Sandu și-a început vizita la Paris
4 Februarie

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu efectuează o vizită oficială în Franța, informează CURENTUL.

Aflându-se câteva ore la București în drum spre Paris, Sandu declară că a avut o scurtă întrevedere cu Prim-ministrul României, Florin Cîțu. „Subiectul principal al discuției a fost, bineînțeles, modul în care România ne poate ajuta să avem acces mai rapid la vaccinul anti-Covid-19. Premierul Cîțu ne-a asigurat că sunt analizate toate pârghiile posibile în acest sens, stoparea pandemiei fiind un subiect de securitate nu doar națională, ci și europeană. Prim-ministrul Florin Cîțu m-a informat, totodată, că într-un timp foarte scurt Guvernul României va transmite Republicii Moldova și alte ajutoare”, scrie șeful statului, pe Facebook.

La Paris, Președintele Republicii Moldova spune că prima pe agendă a fost întrevederea cu Richard Ferrand, Președintele Adunării Naționale, și cu membrii Grupului de prietenie Franța – Republica Moldova din cadrul Adunării Naționale.

„Am reafirmat interesul constant al Republicii Moldova pentru extinderea și diversificarea relațiilor bilaterale moldo-franceze la toate nivelurile, pentru avansarea negocierilor asupra acordurilor bilaterale și pentru dinamizarea cooperării economice. Mi-am exprimat încrederea că relațiile de prietenie dintre țările noastre vor fi marcate de o dinamică ascendentă. Franța susține în mod constant reformele democratice și economice din Republica Moldova, iar noi ne-am propus să construim un stat care să-și protejeze cetățenii, să le asigure oportunități de viitor și unde democrația și drepturile omului să fie reale. Totodată, ne dorim să fim un partener credibil în plan extern și să putem utiliza oportunitățile pe care ni le oferă Parteneriatul Estic”, declară Sandu.

Partenerii francezi, adaugă șeful statului moldovean, s-au arătat interesați de ultimele evoluții politice din Republica Moldova, de contextul regional și de prioritățile imediate ale țării noastre. „Ei m-au asigurat că angajamentul nostru pentru lupta cu corupția, drepturile omului și atașamentul față de valorile europene sunt trei teme comune și pentru UE, și pentru Franța. De aceea, ne vom bucura de susținerea Franței în acest demers”, mai spune șeful statului.

Ce ține de întrevederea cu Jean-Yves Le Drian, Ministrul pentru Europa și Afaceri Externe al Franței, Maia Sandu declară că a pus în discuție necesitatea de a avansa negocierile cu privire la semnarea mai multor acorduri interguvernamentale (conversiunea permiselor de conducere, securitatea socială, recunoașterea diplomelor de studii), care sunt, înainte de toate, în interesul și beneficiul cetățenilor.

„Cu referire la situația curentă din Republica Moldova, am menționat ca priorități ieșirea din impasul politic prin alegeri parlamentare anticipate și instalarea unui guvern cu competențe depline. O altă prioritate este răspunsul consolidat la criza pandemică, motiv din care am apelat la autoritățile franceze cu rugămintea de a ne ajuta să accesăm mai rapid vaccinul anti-Covid-19. Domnul Ministru Jean-Yves Le Drian ne-a asigurat de sprijinul Franței și a menționat că vom căuta împreună soluții pentru problemele abordate. În acest sens, în luna martie, o misiune de explorare va veni la Chișinău pentru documentare și identificarea domeniilor de asistență”, a conchis Maia Sandu.

Președintele Maia Sandu efectuează, în perioada 3-4 februarie curent, o vizită oficială în Franța, la invitația Președintelui francez Emmanuel Macron.

Mihaela Conovali

146453921_229586112222945_4883008001721307500_n 145728890_235936544681889_7135800254358463190_n 145518858_333033964613937_4622177852822294532_n

Inapoi la arhiva noutaților