[ X ]
[ X ]
[ X ]
(FOTO) Maia Sandu a înmânat salvatorilor și pompierilor distincții de „Ziua Salvatorului”
5 Aprilie

Astăzi, 5 aprilie 2024, salvatorii şi pompierii din Republica Moldova celebrează sărbătoarea profesională „Ziua Salvatorului”. În acest context, în incinta sediului Inspectoratului General pentru Situații de Urgență a avut loc un eveniment dedicat marcării acestei zile. Ceremonia a început cu serviciul divin consacrat colaboratorilor-eroi căzuți la datorie și a continuat cu o măsură solemnă de menționare a efectivului IGSU. La ceremonia oficială a participat Președintele Republicii Moldovei, Maia Sandu, ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, conducerea IGSU, precum și veteranii serviciului, informează CURENTUL. 

În mesajul său de felicitare, Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a mulțumit efectivul IGSU pentru toate misiunile naționale și internaționale realizate de salvatori și pompieri, pentru viețile omenești care au fost salvate, dar și pentru eforturile și sacrificiile făcute zi de zi. Totodată, oficialul a subliniat că datorită capacităților deosebite ale salvatorilor și pompierilor, dar și contribuțiilor aduse de aceștia, Republica Moldova a devenit membru deplin al Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene.

Cu un mesaj de felicitare a venit și Ministrul Afacerilor Interne, domnul Adrian Efros care felicitat efectivul IGSU cu ocazia Ziua Salvatorului și a mulțumit pentru viețile salvate în misiunile dificile. De asemenea, ministrul a urat putere și mult succes ofițerilor și subofițerilor în realizarea sarcinilor pentru alinierea țării noastre la standardele europene, dar și pentru a oferi o viață mai bună și mai protejată cetățenilor.

Șeful Inspectoratului, colonel Alexandru Oprea a felicitat toți angajații și veteranii IGSU cu ocazia sărbătorii profesionale și le-a mulțumit pentru devotament și implicare. Mai mult, a subliniat că societatea noastră a recunoscut importanța și necesitatea acestei profesii, reprezentanții căreia se află la datorie 24/24, pentru ca cetățenii țării noastre să fie în siguranță.

În cadrul ceremoniei, Președintele Republicii Moldova a înmânat salvatorilor și pompierilor Distincții de Stat Ordinul „Credință Patriei” clasa I și II, dar și Distincția de Stat Medalia „Meritul Civic”.

De asemenea, în semn de recunoștință și apreciere, oficialii au menționat efectivul Inspectoratului cu Diplome ale Parlamentului Republicii Moldova, grade speciale, Distincții ale Ministerului Afacerilor Interne și IGSU.

Ceremonia oficială s-a încheiat cu depunerea de flori la memorialul Gloriei Eterne Eroilor Salvatori și Pompieri căzuți la datorie.

Tot în cadrul evenimentul, Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a a vizitat Dispeceratul Centru al IGSU, dar și a comunicat cu efectivul din subordine despre activitatea Centrului, dar și despre specificul gestionării apelurilor de urgență. Mai mult, oficialul a discutat cu salvatorii și pompierii despre complexitatea misiunilor naționale și internaționale, inclusiv misiunea echipei USAR în Turcia, dar și cea din Grecia.

Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență sunt la datorie 24 de ore din 24, iar misiunea acestora este să salveze vieți, să prevină situațiile de risc și să lichideze consecințele situațiilor excepționale.

Ziua profesională a salvatorilor și pompierilor a fost marcată și în toate subdiviziunile teritoriale ale IGSU. În acest an „Ziua Salvatorului” este marcată pentru al 17-lea an consecutiv.

Inapoi la arhiva noutaților