Bloggeriţa Cristina Gheiceanu de câţiva ani e stabilită în Elveţia. Astfel, spune că, nu e atât de uşor să găseşti un job şi o chirie, pentru că de multe ori, elveţienii se bazează pe relaţii de prietenie şi nu doar. Mai mult, ea dă de înțeles că pentru apartamentul pe care-l închiriază scot mai mult de 1000 de euro pe lună din buzunar, informează CURENTUL.
Iată ce spune bloggeriţa: „În Elveţia nu poţi veni să-ţi cauţi de lucru, dacă nu ai un prieten/rudă la care să poţi locui, o perioadă de timp! Aici, poţi lua un apartament în chirie doar dacă esti angajat în Elveţia! Desigur, se poate şi altfel, dar asta ar fi cea mai uşoara şi sigură opţiune. Poţi sta la un hotel, dar preţurile sunt foarte mari, chiar şi la cel mai urât hotel. De aceea, trebuie să ai un buget măricel! În cazul unei familii, cel mai uşor e când vine doar unul. Abia dupa ce îşi găseşte un loc de muncă şi un apartament în chirie, să vină restul familiei. Altfel, ar fi greu, dar nu imposibil” – spune Cristina, pe Facebook.
La fel, spune că trebuie să cunoşti franceza, sau germana, sau italiana, aceasta în dependenţă de cantonul găsiţi jobul. „În oraşele mari, gen Zurich ori Geneva puteţi găsi posturi de muncă în engleză, mai ales în IT” – a spus ea.
De asemenea, în Elveţia nu poţi închiria orice apartament, totul se face prin agenţii. „Acolo mergi şi trebuie să prezinţi fişa salariului tău şi să ai permis de şedere. Chiria trebuie să constituie 30 la sută din salariul tău, dacă salariul e mai mic, şanse nu prea ai, ori trebuie să găseşti un garant. Apoi, ei decid dacă vor sa te accepte ori nu” – dezvăluie bloggeriţa.
„Apropo, apartamente cu chirie la preţul de 1200 CHF (franci elveţieni, echivalent cu EURO) arată destul de rău şi nu exagerez! Geamuri vechi, podele care scârţâie, şi doar mobila de bucătărie! Pentru mine impactul a fost foarte mare! Cumva îţi imaginezi că plătind asa o sumă mare, vei vedea altceva. Ca să vă imaginati un pic, în Moldova aşa un apartament ar costa maximum 200 euro lunar mobilat” a adăugat ea.
Cristina, mai spune că permisul de şedere îl obţii odată ce îţi găseşti un job, iar ele sunt de cîteva tipuri. „Permisele sunt de cteva feluri L ( un an), B (5 ani), C (după 5 ani) ! Cele mai multe beneficii le ai cu C, dar el poate fi obţinut după 5 ani de muncă în Elveţia şi după ce dai teste la limba străină. Totuşi, statul te poate refuza şi îţi dă iarăşi B! Odată ce unul din membrii familiei a primit permisul de şedere, ceilalţi membri, chiar dacă nu au un serviciu, vor merge să depună actele pentru reîntregirea familiei şi vor obţine şi ei permis” În Elveţia, permisul de conducere moldovenesc nu este acceptat, şi trebuie să dai examen auto local, pentru a obţine permis elveţian de conducere. Dar, în schimb dacă ai permis de conducere românesc mergi la instituţia corespunzătoare şi îl schimbi pe cel elveţia” – a explicat ea.
„În Elvetia, de multe ori, totul se bazează pe relaţii! Asa că, dacă aveţi vreun prieten care să vă propună la un post de muncă, ar fi minunat, şansele ar fi mai mari. Iar dacă vii la studii şi eşti acceptat, primeşti imediat permis de şedere şi respectiv, poţi obţine locuinţa” – a conchis bloggerița.
De menționat că, Cristina Gheiceanu, împreună cu soțul și fiica sa, locuiesc în Fribourg, Elveția.
Cristina Tomac