[ X ]
[ X ]
[ X ]
(FOTO) Lucrările de construcții-montaj a apeductului magistral Prut-Fălești au fost reluate
12 Aprilie

Lucrările de construcţii-montaj a apeductului magistral Prut-Fălești, care va permite asigurarea cu apă potabilă din râul Prut a orașului Fălești și a mai multor sate din raion, au fost recent reluate și decurg conform graficului, transmite CURENTUL.

Lucrările se desfășoară în cadrul proiectului „Asigurarea orașului Fălești cu apă din râul Prut 2”, lansat de ADR Nord în anul 2017.

Vechiul apeduct magistral Prut-Făleşti a fost construit la începutul anilor 1980, însă apa din râul Prut așa și nu a mai ajuns în casele făleștenilor.

Până în prezent, pentru construirea celor 8 km din lungimea totală de 18 km a apeductului magistral, au fost valorificați 12,3 milioane de lei alocați din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR). Conform contractului de antrepriză, costul total al lucrărilor se cifrează la 35,4 milioane de lei, solicitați din sursele FNDR.

Autoritățile locale din raionul Fălești susțin că în multe localități din raion, dar și în unele localități din raioanele Ungheni și Glodeni nu există sisteme eficiente de alimentare cu apă potabilă și servicii de canalizare. Majoritatea locuitorilor este nevoită să se alimenteze cu apă din fântânile de mină, care însă nu corespunde normelor sanitare.

Anterior, în raionul Fălești, ADR Nord a implementat încă două proiecte de aprovizionare cu apă. Este vorba de proiectele „Alimentarea orașului Fălești cu apă din râul Prut” și „Aprovizionarea cu apă potabilă și canalizare a locuitorilor satelor Risipeni și Bocșa și a instituțiilor de menire social-culturală”.

Prin intermediul noului proiect („Asigurarea orașului Fălești cu apă din râul Prut 2”), autoritățile locale din Fălești și-au propus să facă următorii pași în vederea îndeplinirii obiectivul major pe care și l-au propus – cel de a aduce apa din râul Prut în cât mai multe gospodării din localitățile raionului.

apeduct3

apeduct2

apeduct1

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților